Drømmen om større båt

Vi er en båtglad familie på seks som burde fikset huset, byttet ut den gamle dieselbilen med en ny el-bil og oppgradert uteområdet. Istedet kjøpte vi en Askeladden P76 Weekend 2020-modell. Mange vil kalle det galskap, men noen ganger er galskap den eneste rette vei!

– Ja, takk for handelen da og gratulerer med ny båt, sier båtforhandler Jonathan Dyrstad i Båtens Beste på Askvik i Os. – Nå kan du kjøre avgårde med den nye båten.

Jeg stirrer på ham. Skal jeg kjøre nå? Bare ta denne båten med meg? Er den virkelig blitt min?

De siste årene har vi hatt over 50 båtturer i sesongen. Vi liker oss alle godt til sjøs, og da må vi ha en båt som passer familien

Annonse

Drømmen om båt

Det startet i 2011. Jeg og min samboer Line hadde to barn, bodde i Bergen og drømte om en skjærgårdsjeep. Vi var begge vokst opp med sjø og fiske på Os og Tysnes, og ville gi lignende opplevelser til barna våre som vi selv fikk da vi var små. Valget falt på en Askeladden 505 Freestyle med 90 hk. Mercury. Det var en ypperlig og bruksvennlig båt for oss, men familien vokste og i 2015 var to barn blitt til fire. Vår kjære Askeladden begynte å bli for liten for en familie på seks. Men det skulle enda ta flere år før vi fikk kjøpt større båt.

Alle i 505
Denne iskalde marsdagen med neglsprett og rød nese gjorde at André og familien for alvor skjønte at det var på høy tid med styrhusbåt.

Drømmerier på bryggekanten i Flekkefjord

Året er 2015. Line og jeg sitter på en naustebrygge i Flekkefjord, ser utover sjøen og nipper til et glass fransk Laroche Chardonnay. I leia ser vi daycruisere, styrhusbåter, cabincruisere og sjarmerende snekker. Familier med fiskeutstyr, hvitost-skiver, barnehåver, kald cola og solbriller. Det ser forlokkende ut. Drømmen om en større båt får for alvor fotfeste. Båten vi drømmer om må vi kunne fiske fra, den må ha overnattingsmulighet, men samtidig være lettbent nok til å bringe oss kjapt ut til ulike øyer og friluftsområder. Vi kjøper båtmagasiner og drømmer oss vekk på Finn.no. Hvilken båt passer for oss? Jakten er i gang!

Snødrev
Konkurranse mellom barna om å fange flest mulige snøfnugg i munnen.

Vendepunktet en iskald vinterdag

Det er tidlig mars 2020, og vi er alle seks ute på en av årets første båtturer. Det er meldt fint vær, men snøen laver ned rundt oss. Barna i baugen krangler om sitteplass. Minstemann Willem (4) løper rundt i den lille båten vår, dunker borti fiskebøtten, velter matkurven og det er mildt sagt kaos. Jeg slapper overhodet ikke av. Min samboer Line er oppgitt. Barna krangler.

Vi har vokst ut av denne båten, tenker jeg i mitt stille sinn. – Dette går ikke lenger.

De siste årene har vi hatt over 50 båtturer i sesongen. Vi liker oss alle godt til sjøs, og da må vi ha en båt som passer familien. Det var nå på tide at drømmen ble virkelighet.

Perfekt match

Jeg hadde tidligere snust på Askeladdens nye P92 SUV, men den båten ble både for stor og i dyreste laget for oss. Modellen har foreløpig ikke kalesjeløsning på akterdekket, noe vi gjerne vil ha. Da jeg oppdaget P76 var det perfekt match! En perfekt båt til vårt varierte bruk. Passe stor, mulighet å fiske fra den, ha dagsturer og samtidig overnatte om vi ønsker det.

Frokost
FROKOST i Humlevika, Tysnes.

– Der har vi båten vår! sa jeg til Line og viste henne den på YouTube – og vips, som et lynnedslag, var hun like forelsket som meg i P76. Men båten koster godt over millionen med ekstrautstyr. Skulle vi virkelig ta oss råd til det når det er flere andre ting vi heller burde brukt penger på?

Vi satser stort hvis vi går «all in» med et slikt båtkjøp, men til slutt støtter oss til den amerikanske forfatteren William Faulkner som sa at «Du kan ikke søke mot nye horisonter uten å våge å miste kysten av syne». Vi bestemmer oss for å kjøpe båten!

Annonse

Nye horisonter i syne

Huset vårt hadde trengt en oppgradering utenfor, og det er mange andre ting vi heller burde brukt så mye penger på. Det blir også en mer krevende økonomisk situasjon med et ekstra båtlån og ekstra utgifter som må betales. Et annet element er koronakrisen og fallende oljepris. Hvordan ser verden ut om et år? Om tre år? På den andre siden står kronen svakt, og det kan være gunstig å kjøpe båt nå. Og når nordmenn vil feriere mer i eget hjemland påvirker det båtprisene med økt etterspørsel? Det er mange tanker som melder seg. Kanskje vi burde droppet å kjøpe båten. Spart pengene, eller brukt de mer «fornuftig». Vi satser stort hvis vi går «all in» med et slikt båtkjøp, men til slutt støtter oss til den amerikanske forfatteren William Faulkner som sa at «Du kan ikke søke mot nye horisonter uten å våge å miste kysten av syne». Vi bestemmer oss for å kjøpe båten!

Lysevågen
Dreggen er kastet og vi ligger på ettermiddags-svai i Lysevågen.

Den uutholdelige ventetiden

Dagboksnotat 16. april 2020, dagen før overlevering: «Det er en ulidelig lang og pirrende ventetid frem til jeg kan hente vår nye båt i morgen. Guttene er helt i 100!»

De siste ukene har vært uutholdelige. Vi gleder oss veldig mye til overleveringen, og allerede ti dager før jeg skulle hente båten, hadde jeg pakket ned alt jeg ville ha med i båten i to esker. Kasteline, signalfløyte, svamper, kortstokk, gaffatape, kikkert, oppblåsbar pute, førstehjelpssett, slakk line, kaptein-kjeks, hengekøye, båtknute-bok, antibac, tennstål, strandkrabbe-fiskesett og mange andre ting. Alt er klart. Jeg er klar. Superklar! Line ler og mener jeg er som et barn som venter på julaften. Kan ikke tiden gå litt fortere?!

Allerede ti dager før jeg skulle hente båten hadde jeg pakket ned alt jeg ville ha med i båten i to esker.

Overleveringen

Hjertet hamrer når jeg møter båtforhandler Jonathan Dyrstad i Båtens Beste. På kaien ligger P76 som jeg snart skal overta, men først har vi en to timers grundig gjennomgang av båten. Navigeringssystemet, toalettet, strøm, ekkolodd, vann, saltvannspumpe, det elektriske anlegget. Ja, det er mye å lære seg. Jeg kjenner jeg blir varm i toppen. Det er mye informasjon å forholde seg til. Det meste blir gjennomgått. Båten blir overlevert!

Svaner
Svaner og naturopplevelser på båttur

– Ja, takk for handelen da og gratulerer med ny båt, sier Jonathan. – Nå kan du kjøre avgårde med den nye båten.

Jeg stirrer på ham. Skal jeg kjøre nå? Bare ta denne båten med meg? Er den virkelig blitt min?

Han ser på meg. Skal jeg ikke kjøre avgårde? Vel, det er ikke noe å vente på. Jeg vrir om tenningen og hører et høyt pip. Trykker på knappen og motoren starter! Den første turen er i gang!

Pakking til båt
Pakking til båt: Kasteline, kaptein-kjeks, slakk line, knutebok, kikkert, skjærebrett, t-lys, svamper, bok om fugler, en vase i plast, lommelykt, oppblåsbar pute, munnspill, badetemperaturmåler, kortstokk, leatherman og førstehjelpssett var noe av det André la frem hele 10 dager før båtovertakelsen.

Vår første tur

Jeg kjører avgårde alene i vår nye Askeladden P76 og føler meg oppspilt. Det er en uvirkelig følelse. Line og guttene kommer løpende ned til kaien idet jeg legger inntil. Stemningen er på topp, og de liker båten veldig godt. Den første turen vår går til Våge på Tysnes. Uvant som jeg er med så stor båt, synes jeg det er litt vrient å legge til kai, men Line og Bo er gode matroser og hjelper til og tar imot. Så herlig det er å være på vår første tur! Det er nydelig sommervær og Bo (11) og Sune (9) bader fra båten med kun ni grader i vannet. Bo haler opp en torsk på to kilo fra kaien. Som fersk båteier er jeg naturlig nok livredd for fiskeblod i båten og fisken sløyes på land. Så kjører vi videre til Humlavika og legger oss til for natten. P76 har overnattingsplass for tre personer. Vi er seks, men vi finner en løsning. De to eldste og meg legger oss i frontkabinen, mens Line og de to minste ligger på sengen på akterdekket. Varmeapparatet står på 18 grader. Utenfor fryser vannperlene til is på båten. Inne har vi det varmt og godt.

Morgenstund
Morgenstund: Første natten i P76 gikk som en drøm. Med tre personer foran og tre personer sovende akter var det riktignok trangt, men det gikk helt fint.

Nattens magi

Om natten våkner jeg og må slå lens. Jeg står opp og oppdager en så nydelig stjernehimmel som jeg sjelden har sett før. Tusenvis av stjerner titter ned på meg, men det som skal overraske enda mer er det som er under meg. For når jeg titter på vannskorpen oppdager jeg et enda heftigere skue. Morild! Når jeg drar hånden gjennom vannet er det som rene stjerneskudd i vannflaten. Blinkende, små stjerner. Det er planktonarten Noctiluca som lager dette spesielle lysshowet. Klokken er to på natten, men jeg vekker likevel resten av familien.

– Dette må dere se! Det er rene magien.

– Det var utrolig fint, sier Bo.

Neste morgen våkner vi til svanefar og svanemor som lurer på hvem som har kommet på besøk. Etter en lat frokost kaster vi fortøyning og krysser Bjørnafjorden og hjem til Os hvor vi bor. Vår første tur er over og vi kan ikke vente med å komme i gang med neste båttur!

Vår første tur er over og vi kan ikke vente med å komme i gang med neste båttur!

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2020, og er skrevet av André Marton Pedersen

Endret: 20.05.2020