Fra Mjøsa til Oslofjorden

Det er Palmesøndag. I år er den sent ute, 14. april! Jeg er nede i båten for å fikse noe, som vanlig. Vi har tenkt oss ut i Påsken, nemlig, og kona er ikke nådig med forberedelsene. Nordavinden har stått lenge nå, og selv om dagtemperaturen er over 0, kjøler vinden fra det kalde Nord termometeret. Det er skikkelig guffent, der jeg trekker hetta over hodet på vei til bilen. Inn på Storsand Havn svinger elegant en ukjent båt, en Bavaria 39. – Hmm, jeg får vel hjelpe dem til en ledig bås. De vil vel overnatte…

6_RED

Seks skjeggete karer om bord speider innover, finner en bås og legger seg verdensvant til. – Vi har fått båtplass her. Den siste ledige!

Jeg ønsker dem velkommen til havna innenfor Filtvet. Sjefskjeggen gliser. – Ja, vi har hørt fra mange at det skal være bra her, vi har seilt fra Bergen.

Annonse

Fra Bergen? I dette været?

– Ja, nå skal du høre! Kona og jeg kjøpte denne Bavaria-en i november i fjor. Vi har hatt motorbåt i cirka 20 år, men etter et drevhavari i forfjor sommer, var vi enige om at et seil hadde reddet oss. Vi er forøvrig godt kjent i Oslofjorden. Mange venner har vi her. Fint å kunne besøke og samtidig bruke båten, forteller han.

– Vi startet med en Fjord 21, men da var vi bare to personer. Etterhvert måtte vi ha større. Byttet til 30 fot. Vi hadde båten i Mjøsa de første årene, men så fikk vi fraktet den til sjøen for en sommerferie. Da var det gjort. Smaken på saltvann ble for god. Siden har vi holdt oss i Oslofjorden og på den Svenske vestkysten. Koster er vårt favorittsted.

10_RED
Godt kledd mot Mandal

Så, vi har vært på jakt siden da. 2018, var vi uten båt. Kriteriene var: 3 kabiner, 2 bad. Og pris. Helt klart, fikk vi mest for pengene ved å kjøpe Bavaria. Selger fra Bergen, en skikkelig hedersmann, holdt hva han lovte. Båten var seilklar, og her er vi.

– Jeg var helt grønn med seiling, men broren min og noen kompiser kan kunsten. Nå har jeg også skiftet farge. Fra Bergen til Mandal, var det nærmest vindstille. Første overnatting der. Etter 33 timer greide vi én ankerdram før vi sovnet.. Vi fikk fin seiling fra Jomfruland til Svenner Fyr, sier de 6 skjeggede, i Storsand Havn, i indre Oslofjord.

11

Jeg møter Dag Storm Henriksen med kona og datter i havna etter påskeferien. Ja, jeg har glemt å fortelle at de er fra Lillehammer, bor der, jobber der, men har båten i Oslofjorden.

– Vi har hatt det strålende. Ligget i Son. Det var helt fullt, bare hyggelige båtfolk, deilig mat i restaurantene nede på kaia. Varmeren har gått hele tiden, den har bestått eksamen. Alle har kost seg. Datter, Frida (11) har fått skipperlugaren med eget bad. Om hun likte det? Frida nikker, nå kan hun ha med venninne også, iblant..

Vi har hatt det strålende. Ligget i Son. Det var helt fullt, bare hyggelige båtfolk, deilig mat i restaurantene nede på kaia. Varmeren har gått hele tiden, den har bestått eksamen. Alle har kost seg.

Båten har funket helt perfekt. Vi har alltid syntes at seilbåt-folk har sett så glade ut. Nå skjønner vi hvorfor. Vi har valgt riktig.

Endret: 19.05.2020
Tagger: Seilbåt