Frihet, stillhet og hygge året rundt

Båtliv er frihet, stillhet og muligheten til å være sosial. – Året rundt, om du vil.

Tor Espen Johnsen og familien er ihuga båtentusiaster og bruker båten gjennom hele året. Familien begynte i det små med skjærgårdsjeep for ni år siden, og har gått gradene både med båt og antall overnattingsdøgn om bord.

IMG_4140
Nyttårsaften Bragdøya

Hvordan startet du/dere med båtliv? Og hvorfor?

– Vårt båtliv startet i en skjærgårsjeep, Uttern S-46, men vi forsto raskt at vi ønsket overnattingsbåt. Derfra gikk det fort noen år med ulike båter, og vi var innom Scand classic, Sollux 850, Scand Baltic, Skilsø 33 Sport og nå Viknes 1030.

IMG_4019

For oss er båtliv frihet, stillhet og muligheten til å være sosial når vi ønsker det. En vanlig dag på sjøen for oss er late morgener med litt sen frokost og så kaffe på svaberget før vi går tur med vår lille hund, etterfulgt av for eksempel krabbefanging, vedsanking til kveldsbål, ut å kjøre RIB eller spille noe med jentene våre. Vi koser oss vel så mye på vår, høst og vinter som på sommeren. Det er ofte mer rolig i skjærgården utenfor sesongen og da kan vi velge og vrake i hele den fantastiske skjærgården vår.

IMG_3477
Annonse

Hva er det beste med båtlivet?

– Frihet og stillhet. Være sammen med familien vår på en annen måte enn hva vi er hjemme i en travel hverdag.

IMG_2443

Hvordan har årets båtliv vært så langt?

– Det startet med nyttårsfeiring på Bragdøya i Kristiansand sammen med et vennepar som også har Viknes 1030, og deres barn. Det ble full kalkunmiddag med godt tilbehør. Vi hadde med oss litt raketter, noe vi ikke hadde trengt, da utsikten fra Bragdøya var fantastisk over Kristiansand. Vi tok på oss varmedresser og ull, var ute hele kvelden med bål og bare koste oss.

Deretter hadde vi båten oppe på land en liten stund for vedlikehold, men er nå i full gang igjen med båtlivet. Vi er som regel ute hver helg vi har anledning og koser oss. 2017-sesongen hadde vi 75 overnattinger i båt, men det hadde nok blitt mer dersom Tor Espen ikke jobbet offshore.

IMG_3311

Har dere noen ferie- og turplaner for denne sesongen?

Vi går som oftest østover i ferien og vi har vært til Sverige et par ganger. I år blir det nok mest i Lillesandsområdet da eldstejenta vår har fått sommerjobb. Da finner vi plasser i skjærgården her som hun kan svippe inn med RIBen sin etter jobb. Vi får nok til noen langhelger borte, og da er målet i hvert fall Kragerø hvor vi trives veldig godt.

– Vi har vært mange plasser i Sør- og Østlandets skjærgård og har lagt merke til at det er stor forskjell på hvordan kommunene tilrettelegger for båtfolk ute i skjærgården. Her i sør er de for eksempel veldig flinke i Søgne og Tvedestrand. Her er det flere plasser med fine, vedlikeholdet brygger, fortøyningsbolter på fjell og gode sanitærforhold – og de er tidlig ute med søppeldunker, forteller Tor Espen Johnsen.

IMG_3187
To Vikneser i solskinn på Steinbrygga på Skauerøya/Lillesand

Hva er deres beste tips til de som har båt?

– Nyt dagene og utforsk nye plasser i den fine skjærgården vår.

Vi tok på oss varmedresser og ull, var ute hele kvelden med bål og bare koste oss.

Og til de som ikke har båt?

– Spør naboen eller venner om å bli med ut på dagstur, for å se om dette livet kan være noe for dere også.

Hva slags båt har dere?

– Vi har en Viknes 1030 fra 2017. Den ble bestilt hos Viknes Sør, men bygget på verftet i Bergen. Vårt ønske var en lukket båt slik at vi kunne utvide sesongen til helårsbruk i tillegg til en god sjøbåt. Da ble valget enkelt og vi gikk for Viknes 1030 som også har tre lugarer, noe vi ønsket. Viknes har det uoffisielle kallenavnet «Sjøens Offroad».

Båten ble bestilt i oktober 2016 og med god hjelp og veiledning fra Torstein Nilsen hos Viknes Sør, ble den bygget etter alle våre ønsker. Det seg være interiørvalg, motorvalg, tekniske løsninger og så videre. Båten har stått til alle våre forventninger. Noen utfordringer har det vært, men der har Viknes Sør stilt opp og fikset fortløpende. Vi er veldig heldige som har båtleverandøren lokalt her hos oss og kan få hjelp så fort hvis det trengs. Det er også en stor grunn til vårt valg av Viknes.

Det er også mye lagringsplass i båten vår, og med de løsningene vi har valgt, klarer vi å holde det ryddig og fint selv med feriepakket båt og fire personer + en hund ombord.

Hvordan er livet om bord?

Vi har to barn på 15 og 11 år, som nå har hver sin lugar hvor de kan trekke seg tilbake hvis de ønsker det. Det er også to oppholdsplasser på grunn av det store, flotte akterdekket på 7 kvadratmeter – så dersom barna ønsker å se film, og de voksne ønsker å lese bok, løser dette seg veldig greit. Det er også mye lagringsplass i båten vår, og med de løsningene vi har valgt, klarer vi å holde det ryddig og fint selv med feriepakket båt og fire personer + en hund ombord. Vi har ekstra vanntank, vannvarmer og Eføy slik at vi kan ligge ute i mange dager i strekk. Men det blir som regel maks 2-3 dager på en plass, da vi liker å flytte oss litt rundt.

IMG_3493

Båten vår heter Heidi. Mannskapet heter Tor Espen (kaptein), Linn (Admiral), Emilia (15 år) (dekksjente) og Rebecca 11 år (dekksjente) samt Shankly (baubikkje).

Artikkelen sto på trykk i Båtglede sør i 2018

Endret: 19.05.2020
Tagger: Styrhusbåt