Havnesjefen med trebåtene

Han er havnedirektør for en av Nordlands største havneanlegg, men på fritiden er det trebåter som gjelder for Trond Nygård fra Sandnessjøen. Og de bygger og konstruerer han selv «på løpende bånd» i eget naust.

På Båtmessa i Sandnessjøen er det spesielt en båt med en kar om bord som vekker stor oppmerksomhet blant lokalbefolkningen. Havnedirektør for Alstahaug Havnevesen, Trond Nygård, viser frem den selvbygde snekka «Hugin» som er til salgs.

Ved siden av kontorjobben i havnevesenet er jeg nødt til å ha en motvekt i livet.

Annonse

– Jeg startet å bygge denne og en tilsvarende i 2012 som ble sjøsatt året etter. En til meg og en til svogeren min. Hugin er 22 fot lang og har en Nanni-diesel på 38 hestekrefter, i tillegg til en mesan – et seil for å ligge rett opp mot vinden når du fisker. Jeg har tegnet henne selv og hovedlinjene er med utgangspunkt i en snekke på nitten fot som jeg gjorde bredere, lengre og dypere. Jeg tegner for hånd, bordgang for bordgang, men her handler det også om å bruke øynene underveis og se at linjene henger på greip. Totalt kalkulerer jeg med syv hundre arbeidstimer på denne båten, forteller Nygård engasjert.

6
Plattgatter røyset er ferdig montert.

Inspirasjon fra 30-tallet

– Jeg skal i gang med en ny plattgatter på 25 fot med linjer fra 30-tallet og må selge denne, forklarer Nygård entusiastisk. Og slik holder han på. Tegner, bygger, nyter og selger. For Nygård er ingen nybegynner i faget – og planen var nemlig opprinnelig å bli trebåtbygger.

– I 1982 tok jeg fagbrev som trebåtbygger og var en av de fire første i Norge og så for meg en karriere innen trebåtbygging. Det var drømmen, men realitetene inntok meg fort. Jeg hadde imidlertidig noen fine år som trebåtbygger både på Rognan og i Risør før jeg tok videreutdanning, forteller han vi må få kunne kalle en skikkelig trebåtentusiast.

Er du interessert i båtlivet?

Akkurat nå jobber vi med nye artikler og en videoserie. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


IMG_7210

Balanse

– Ved siden av kontorjobben i havnevesenet er jeg nødt til å ha en motvekt i livet, så i mitt lille naust på femti kvadrat her i Sandnessjøen bygger jeg trebåter om kveldene og i helgene. Da går det i forskjellige trebåter. Jeg har for eksempel bygget en åttring på 35 fot og i fjor vinter restaurerte jeg en gammel Pettersonbåt med en kamerat. Men som trebåtbygger fikk jeg være med på både sytti fots fiskebåter og større seilskøyter. Det som i alle fall er helt sikkert er at jeg alltid må ha et prosjekt i det naustet, ellers blir jeg rastløs, sier Nygård engasjert, og utdyper:

– Det å skape. Du begynner med en materialstabel som ser bare vill og uryddig ut og bruker forskjellige verktøy, legger bord for bord og bygger detalj for detalj – og plutselig blir det en helhet som du har hatt i hodet i over et år. Det er så tilfredsstillende å se dette skje, og det er ikke mange yrker og fag som er så til de grader kreativ som trebåtbyggerfager, avrunder Trond Nygård.

IMG_7233
Trond Nygård er havnedirektør i Alstahaug Havnevesen, og bygger og konstruerer trebåter på fritiden.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2017, og er skrevet av Vetle Børresen

Endret: 21.05.2020
Tagger: Trebåt