Båtfolk: Dag Lindebjerg

Hele Norges båtmann

Dag Lindeberg (75) er hele Norges båtmann, kjent fra utallige NRK-produksjoner fra kysten. Han har tatt oss med på tur i egen båt, han har fortalt om fyr og lært oss alt om norske fiskerier. Nå er han pensjonist, men like engasjert og entusiastisk.

I 35 år hadde han sitt virke i NRK, men han har gjort mer enn å lage TV fra kysten. De av oss som har levd en stund forbinder kanskje Dag Lindebjerg med sportssendinger på NRK. Hele 23 landskamper har han kommentert, og han har klokket inn utallige svette skiløpere. Ikke minst er han kjent for sitt nære samarbeid med legendariske Bjørge Lillelien. Mange husker vel den friske bergensstemmen fra indre bane med sine rop på Bjørge, Bjørge!

– Selv om det var greit å jobbe i Oslo var jeg aldri i tvil om at jeg skulle flytte tilbake til Bergen – eller rettere til Vestlandet. For jeg føler meg mer som Vestlending enn som Bergenser. For det er på hele Vestlandet vi virkelig finner de storslåtte kulissene til programmene jeg har laget, forteller Dag entusiastisk. Han legger til at han har vært på sjøen siden han var født.

– Min far hadde en snekke da jeg vokste opp på Askøy, og mye av gutteårene tilbrakte jeg om bord på en fiskesjark. I ungdommen seilte jeg også en periode ute. Jeg har alltid vært interessert i båter, slår Lindebjerg fast.

18
FIN FYR OG FLOTT FARKOST: De er som er ektepar, «Lindy» og Lindebjerg. Utvilsomt har de på sine reiser opplevd mye sammen.

Ramsalt radio 

Interessen for båter og kystkultur tok han med seg til radioprogrammer på NRK Hordaland, hvor han begynte etter en liten gjesteopptreden i TV2. På lokalradioen hadde han i flere år et fast program kalt «Maritimen».

– Jeg laget 250 programmer i denne serien, og samtlige var fra kysten av Vestlandet. Det var utrolig artig å lage dem. Vi var på de minste plasser, og banket på hver eneste naustdør vi kom over.

Og der satt det alltid en gubbe som hadde en god historie å fortelle, flirer Dag. Hver uke hadde «Maritimen» 60 tusen trofaste lyttere. Noe av det som gjorde programmene så populære var programlederens kunnskaper og smittende entusiasme.

Annonse

– Vi hadde mange gode tips til båtfolk, og etter sendingene var det alltid mange fritidsbåter å se på de stedene vi hadde vært, sier Dag Lindebjerg. Han forteller at mange av TV-programmene han gjennom årene har laget, hadde sitt opphav i «Maritimen». – Da ble målet mitt å lage TV for å få folk ut av TV-stolen.

13
«LINDY»: Hun er en Onsøykrysser på 30 fot og litt flere år. Opprinnelig var den åpen, men Dag Lindebjerg fikk den bygget om til en lukket båt.

Sjøsyke gjester

Dag Lindebjerg har i NRK jobbet med det han virkelig brenner for; båter, kystkultur og natur. I mange år var han med programmet «SommerDag» sommervikar for «Norge Rundt». I disse programmene fartet han sammen med gjester rundt i Lindebjergs 30 fots trebåt. Og det er nettopp i denne båten vi møter Dag Lindebjerg for en maritim samtale. For både mannen og båten lever i beste velgående – begge har de hjemmehavn på Hjellestad, litt sør for Bergen. Det ble 35 programmer i serien «SommerDag», fordelt på fem sesonger. Da dro han land og strand rundt på Vestlandet med «Lindy» og forskjellige artister – alt fra Herborg Kråkevik og Lynni Treekrem til Eldar Vågan og Kari Traa. Gjestene bodde om bord i båten til Lindebjerg opp til en uke.

– Det var kjekt å oppleve ting sammen med folk. Jeg var bra privilegert som kunne plukke ut dem jeg hadde lyst til å reise på tur med. Skjønt alle var ikke like sjøsterke. Hver gang Marit Voldsæter ser snurten av meg skriker hun: Gud, eg spyr bare eg ser deg, flirer Dag. Og det er ikke fordi hun har noe imot Dag Lindebjerg. Hun var ikke på randen av å være sjøsyk. Hun var skikkelig syk.

Det er ikke bare vi seere som har satt pris på Dag Lindebjergs entusiasme og fargerike kulturformidling. Om bord i «Lindy» viser Dag oss noen av utmerkelsene han har fått for sitt arbeid.

Siden kom det TV-serie om fyr – «Lysglimt i mørket». Vi båtfolk fulgte ikke minst med på den fantastiske serien «Der fartøy flyte kan», om båtens betydning for Norge.

– Det var en serie hvor vi laget innslag om alt fra fritidsbåter, fiskebåter og seilbåter til passasjerbåter, båtfolket og robåtens betydning, forteller Dag Lindebjerg. Han laget en omfattende serie om norske fiskerier – «Den leiken den ville han sjå».

Ikke minst husker vi Dag Lindebjerg for den store serien om «Norskekysten», som gikk i 2011. Innimellom beveget han seg også litt bort fra kysten og laget blant annet innslag til naturprogrammer og hadde TV-programmer fra fjellet. For Lindebjerg er også en aktiv friluftsmann som ikke er redd for tøffe fjellturer.

25
25. «LOYAL»: Dag Lindebjerg bruker den tradisjonsrike galeasen «Loyal» til noen av sine turer i Vesterled. Dag er reiseleder og tar deltagerne til steder hvor folk flest aldri kommer.
Annonse

I Vesterled

Noe av det siste Lindebjerg fikk gjort for NRK, som delvis pensjonist, var å lage serien «Vesterhavsøyene» – om de gamle norske øyene vest for Norge. Der tok han oss med til Færøyane, Shetland, Orknøyene, Hebridene og andre steder hvor norske vikinger, konger og andre nordmenn har satt sine spor. Vesterhavsøyene jobber han fortsatt med, men ikke på TV. Nå kan reiselystne oppleve disse øyene med Dag Lindebjerg som reiseleder og engasjert historieforteller.

– Både privat og gjennom tv-produksjonen har jeg utrolig mange kontakter og venner i dette området. Det er spennende å la folk oppleve andre steder enn de som ligger langs de vanlige turistløypene, forteller Lindebjerg. Flere av disse turnene går med den tradisjonsrike seilskuten «Loyal» – verdens eldste seilende galeas. Den hvite skuten ble bygget i Hardanger i 1877 av Knut Johannessen Nes, samme mann som bygget «Gjøa» – som Roald Amundsen tok seg gjennom Nordvestpassasjen med. Dette er en båt Dag Lindebjerg har en sterk tilknytting til.

– Å komme seilende inn til Shetland, Fair Island eller Orknøyene med en slik farkost er den optimale opplevelsen. Det å seile over havet og oppleve et land som dukker opp i det fjerne – det er virkelig å reise. Kanskje var det akkurat slik vikingene opplevde det da de dro over havet, sier han ettertenksomt. Dag Lindebjerg samarbeider nå med reiseselskapet Fotefar Temareiser i Sogn. De selger og markedsfører reisene, mens Dag står for det meste av planleggingen og tilrettelegging av opplevelser.

29
FÆRØYENE: Dag Lindebjerg tar jevnlig folk med til Færøyene. Her kan man oppleve både storslått natur og spennende kultur.

Kulturformidler

I 2013 ble Dag Lindebjerg pensjonist, egentlig litt mot sin vilje. For han hadde fortsatt mange historier å fortelle, men i NRK-systemet er det ikke rom for pensjonister. Det ble til og med etablert en egen Facebook-gruppe med krav om å få Dag Lindebjerg tilbake på skjermen. Der kommer nok ikke den folkekjære reporteren, men det er fortsatt mulig å oppleve Dag Lindebjerg på fjernsyn. I NRK sitt arkiv ligger cirka 60 av programmene hans. Alt i alt laget han i løpet av sine 35 år i NRK rundt 200 programmer.

27
27. I VESTERLED: Dag Lindebjerg er blant annet med å arrangere turer innom Fair Island, en liten øy mellom Orknøyene og Shetland.

Det er ikke bare vi seere som har satt pris på Dag Lindebjergs entusiasme og fargerike kulturformidling. Om bord i «Lindy» viser Dag oss noen av utmerkelsene han har fått for sitt arbeid. Her henger blant annet en plakett fra Kongelig Norsk Båtforbund som Lindebjerg fikk «for sitt engasjement og presentasjon av kystkulturens historie i Norge». Kystentusiasten forteller at han har fått rundt 20 utmerkelser for sitt arbeid. Blant annet har han fått Kongens fortjenestemedalje og Regjeringens Fyrtårnpris, for innsatsen med å profilere Norge som kystnasjon. Han har fått Den norske Kystkulturprisen, Oselverprisen og blitt kåret til årets fiskerinavn av Fiskeribladet Fiskaren. Hederspris har han fått fra Fiskebåtredernes Forbund, Norges Sildesalgslag, Hordaland Kystlag, Kongelig Norsk Båtforbund, Hardanger Fartøyvernsenter og Bergen Maritime Vernelag.

Annonse

I tillegg har han ærespris i Norges Sportsjournalisters forbund og fått fortjenestemedalje fra Norges Svømmeforbund. For Dag Lindebjerg har en fortid som aktiv svømmer og svømmetrener, og det er noe han har tatt opp igjen som pensjonist. Sammen med kjæresten Elin Knag er han trener for mastersvømmerne, tidligere aktive svømmere, i Bergens Svømme Club. Elin er for øvrig verdens raskeste svømmer over 60 år.

28
28. FÆRØYENE: Dag Lindebjerg tar jevnlig folk med til Færøyene. Her kan man oppleve både storslått natur og spennende kultur.

Må ha båt

Annen hver dag løper Dag Lindebjerg på fjellene ved Bergen. Fjellet har alltid hatt en tiltrekning på han, men det har også havet. Entusiasmen og interessen for båter er like stor som den alltid har vært.

– Det har alltid vært sjø og båt for meg, sier han ettertenksomt og ser utover sjøen. Han har bare litt færre båter enn tidligere. Reporteren laget en sak om Dag Lindebjerg i 2005, og da hadde han ti båter, elleve når han fikk tenkt seg litt nøyere om. Nå forteller han at han har cirka fem båter, men kanskje litt flere når han får tenkt seg om og teller med båten til kjæresten. En håndfull båter inkluderer en oselver-færing, snekke, kajakk og skjærgårdsjeep. Men hjertebarnet er og bli «Lindy», denne trebåten vi alle ble så godt kjent med på skjermen.

– Båt må jeg ha, og det må være trebåt. Jeg trives med trebåt, og det er hobbyen min å holde båtene. Han forteller gjerne om «Lindy». – Egentlig er hun en båt som er veldig utypisk for Vestlandet, men en båttype som er vanlig i ytre Oslofjord, forteller Dag Lindebjerg.  «Lindy» er en Onsøykrysser, som ble bygget av båtbygger Anders Arvesen på Onsøy i 1968/69. Båten ble brukt til fiske og jakt på Østlandet, før den i 1988 kom til Måløy, hvor Dag Lindebjerg kjøpte den året etter – omtrent samtidig som han flyttet tilbake til Bergen. Den var da åpen, bare med vindskjerm, men Dag bygget den om med et større og lukket styrehus, nytt dekk og nye luker. Slik ble den en skikkelig vestlandsbåt. En båt for en skikkelig vestlending.

 

Tekst og foto: Trond J. Hansen

Endret: 10.12.2021