Lar «Humla» suse

Å la humla suse, er et kjent ordtak. Det betyr å nyte livet, sorgløst uten bekymringer. Det er kanskje derfor Siri og Erling Fæste har valgt å døpe sin seilbåt, Hanse 470, nettopp «Humla»?

Men, likheten med det store, nyttige insektet stopper når vi lar dem begge suse med vinden over store avstander. Humlas kropp er stor og tung i forhold til vingespennet, mens «Humla» er smekker, slank med et voldsomt vingespenn…

Siri og Erling ser på meg over en kopp kaffe ombord. Med to meters avstand i den store salongen. Det er lenge siden det har regnet, og ute er det surt. Derfor har vi trukket oss ned hvor varmeren sørger for deilig temperatur.

1
Det er lett å finne vakre ankringssteder langs norskekysten. Her fra Alden, syd for Florø.

Andre hjem

Det mørke treverket står i kontrast til det lyse trekket over sofa og stoler. Byssa er tradisjonell, L-formet til styrbord. Salongen er U-formet til babord, med to lenestoler til styrbord. Alt er velholdt, rent og ryddig, samtidig fremstår båten som en bruksbåt, som liker å være på tur.

– Båten, «Humla», er vårt andre hjem. Den er fristedet. Den er samtidig samlingsstedet for familiens tre generasjoner, og den er en enkel måte for oss å komme ut på korte og lengre seilturer. Seiling er viktig for oss. Det har det vært hele livet. I mer enn tretti år hadde vi en 28 fots regattabåt som vi kalte «Myggen». Ofte fikk vi siste stikk.

Annonse
2
Her ser Marie på delfinene på hjemtur i Middelhavet.

Den er fristedet. Den er samtidig samlingsstedet for familiens tre generasjoner, og den er en enkel måte for oss å komme ut på korte og lengre seilturer.

Oppgraderte

Men, plutselig fikk vi 3-fots-syken x 6. Plutselig hadde vi ikke den minste båten i havna lenger. Den nye, en Hanse 470, kjøpte vi i Trieste i 2013. Og fra innerst i Adriater-havet ble kursen satt hjemover. Stolte, etter seks uker, kunne vi fortøye i hjemmehavnen. Senere har vi seilt langs norskekysten, til Skottland, rundt England og ned til Frankrike. Vi har lært å sette pris på denne langbeinte «Humla». Trygg og god i sjøen, gjør at vi kan drømme om og gjennomføre lange seilturer, selv med vanlig ferier.

6

Barna lærte tidlig å ta ansvar. Nattevakter, alene på åpne havet, gjør godt for selvtilliten. Hele familien setter, heldigvis, pris på å være nettopp der, uten å se land.

Vi bruker båten vår aktivt i hverdagen også. I sommerhalvåret har vi nok flere netter om bord enn hjemme. Ofte heiser vi seil etter jobb, spiser og sover på svai, før vi drar til kai og jobb.

Slike dager føler vi som halvveis ferie, selv på normale dager.

4
Siri og Erling til sjøs.

Vi er turledere i Turistforeningen, og inviterer ofte ungdommer i DNT Ung og DNT Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede med på tur. Det er virkelig fint se hvordan alle setter pris på båtlivet. Flott å kunne gi flere muligheten til å oppleve det å være ute på sjøen.

8
Glad fisker på jakt etter tunfisk.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2020, og er skrevet av Bjørn Eckhardt

Endret: 22.05.2020
Tagger: Seilbåt