Lever og jobber om bord

Endelig har myndighetene gitt etter. Ja, å la dem som vil kunne bo i båt. På lovlig og ordentlig vis. Med det mener jeg å kunne ha postadresse ved en kai. Det vil si å kunne bli bokført i manntallet med adresse i en havn.

1
KV Harstad - min arbeidsplass.

Fra gammelt av, ble det vel sett litt ned på. Litt slik som båtfanter. Det er det heldigvis slutt på. Vi har fått dette livet, og folk er forskjellige. At noen vil tilbringe det i en blokkleilighet, er helt opp til den enkelte. Likeså er valget om du vil bo i båten din.

8
Kapteinløytnanten Sven Pettersen på KV Harstad bor i båten.

For det moderne mennesket, er det nok ønskelig med skikkelig bryggeanlegg, profesjonelt opplegg med strøm, vann og sanitærforhold. Det finnes ikke alle steder, men ofte duger det i lokale båthavner. Trygt og fint at det bor noen i havna di også, ikke sant?

Annonse

Flaggskipet

Rolls Royce når det gjelder steder å overvintre i båt må nok være Aker Brygge i Oslo. Her er alt på stell. Vakthold også. Vil du ha en kaffekopp eller en pils og litt selskap om kvelden, er det mange hyggelige spisesteder å velge mellom. Her bor du blant alle leilighetene som omkranser Tjuvholmen og Aker Brygge, helt nede i vannkanten. Bryggene er av betong, brede og opptil 2 meter dype. Ikke mye bevegelse her, nei.

Den første ut i denne serien er ikke en A4-person. La meg presentere Sven Pettersen, Kapteinløytnant i Forsvaret.

5
Denne parafin- ovnen gir 2500-3000 watt. Under cockpitteltet blir det fort 25 gr. vinterstid.

Jeg er på vei ut til ham, der han bor i seilbåten sin på Kongen Marina, midt i Oslo. Ja, når han ikke tjenestegjør på KV Harstad. Det gjør han tre uker av gangen. Nå ser han fram til å kunne kose seg om bord i like lang tid.

Det er mange som bor her, i båtene sine. Alt fra lektere hvor trivelig røyk fra peisen om bord, finner veien ut gjennom pipa. 100 meter lenger ut, ligger Color Magic. På vei ut på bryggene, passerer jeg flere seilbåter. Helt tydelig bebodde. Sven Pettersen vinker. Han står ved siden av en Bavaria 38.

3
Her på Kroa samles alle beboere hver torsdag. Til quiz og øl.

– Pass deg her, sier han. Utriggeren har en vinkel ned mot vannet. Den er isbelagt enkelte steder.

– Ja, lett å havne i vannet, vanskelig å komme opp igjen. Vi har gjort en avtale her om alltid å ha badestigene nedfelt. Men, likevel kan det være vanskelig. Mye klær, kanskje har du slått deg… Vi er alltid forsiktige.

Med en håndsrekning, kommer jeg trygt om bord.

– Velkommen, sier kapteinløytnanten.

Romtemperert

Bavariaen er helt dekket av presenninger. Cockpiten også, i tillegg til teltet. Ute, var det surt og kaldt, ca 2 minusgrader. Inne, her om bord, er det annerledes. 21 grader føles herlig. Kaffekanna står på komfyren, jeg gleder meg til en kopp nå. Varmen kommer fra en høy, stødig vifteovn. Luftavfukteren gir fra seg litt varme den også. Det er rett og slett koselig her.

4
Bor i båt på Kongen, midt i hovedstaden.

– Nå skal jeg kose meg i tre uker. Å være så tett på 50 mennesker om bord i KV-Harstad, gjør det ekstra deilig å nyte ensomheten. Som singel passer det fint med så liten plass som det er her. Bavaria 38 er nok ikke designet for overvintring på 60. breddegrad, men, med antifrysesekker og presenning, har jeg, som du ser, ingen problemer med å holde en behagelig temperatur.

Ombord er det ett toalett, to akterlugarer og en stor dobbelkøye i forpiggen. – Jeg sover forut. Akterlugarene er store, og der har jeg sommerklær og ekstrautstyr. Kartbordet funker supert som kontor, og salongen innbyr til sosial trivsel. Juledagene skal tilbringes hjemme hos foreldrene på Strømmen. Gutterommet står alltid klart.

2
Også båt krever husarbeid...

Sven smiler

– Det er rimelig langt fra Strømmen til å velge et liv i Marinen. Det var en veldig interessant og hyggelig førstegangstjeneste som gjorde at jeg la pensel og staffeli til siden.

Jeg ser spørrende på Kapteinløytnanten.

– Ja, det er helt sant, jeg gikk kunstlinja på videregående, men takker førstegangstjenesten. Tror jeg er bedre på brua enn at kunsten tapte en utøver.

Kjenner naboene

– Vi har et fint miljø her på Kongen Marina. Alle tar vare på hverandre og våre båter. Vi sier fra til naboen, og han/hun tar over vaktholdet. Kroa inne på land arrangerer quiz-kveld med pils, og dusjer og toaletter er til vår rådighet på Kongen, der hvor Chr. Roklubb holder hus.

Jeg har bodd flere år i leilighet, og påstår jeg kjenner alle naboene mye bedre her. Vi er alle i samme situasjon, og denne sveiser oss nok sterkt sammen. Havna her er jo veldig sentral, midt i Oslo, og nå greier jeg meg fint uten bil. Det er stille sjø her, litt avbrudt av hurtigbåten som går til og fra Slemmestad. Da våkner jeg og vet at klokka er 06:42.

Prisen er heller ikke avskrekkende, 33.000 kroner per år. Husleie på under 3 000 er vel ikke å forakte? Midt i Oslo?

Overalt er det ryddig. Helt tydelig at 38-åringen er vant til ro og orden. Blådressen, hvit skjorte og rødt slips henger klart til julebesøk i barndomshjemmet.

– Bare å legge i posen, slenge den på ryggen og gå til bussen. Men, jeg vet at det ikke tar lang tid før jeg gleder meg til KV Harstad igjen. Livet kunne vært verre.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2019, og er skrevet av Bjørn Eckhardt

Endret: 19.05.2020
Tagger: Seilbåt