Seilerfamilien

Med sjøen på alle kanter

”Ja, det blir som å være på hyttetur, men i båten.”

– Godt og varmt med stearinlys som gir stemning. Det er nesten bedre å være her utenfor sesong, for da er det så fredelig. Litt mer nær naturen, liksom. Tor Solvang og Grid Skogen stortrives når de får satt av tid til å være i seilbåten (katamaranen) som ligger ved brygga i Strømstad, også i vintersesongen.

seil4
Mat og drikke gir innekos!

Det er fortsatt ti grader i vannet og muligheter for en dukkert rett fra rekka, men vind og småregn gjør at vi står over – alle sammen. Med god mat og noe å drikke er det tid for å mimre, ja, og se framover. For tiden går fort til ny båtsesong.

Vintersesongen blir avgjort kort i år, ettersom påsken allerede starter i slutten av mars. Og uansett når den faller i kalenderen, betyr det sesongstart.

Annonse

Tor er pensjonist og kan ta seg en tur i båten flere ganger i uka, mens Grid som er designer, syr, hekler og strikker – ikke kan være like fleksibel. Så når de først har satt av tid for båthygge, ja, da er det ikke lett å gjøre om på akkurat det. Nå er også ungene «ute av redet» og det gir ennå mer fleksibilitet i forhold til å bruke båten.

seil1

Grid er vokst opp ved og på sjøen, i Engelsviken i det som het Onsøy kommune, forlengst en del av Fredrikstad kommune.

– Ja, jeg har tuslet i strandkanten og vært om bord i fiskebåter siden jeg var ei lita jente. Fiskebutikk og kolonial har hele tiden stått i fokus i min familie, så sjøen er mitt element, sier Grid.

Det er fortsatt ti grader i vannet og muligheter for en dukkert, men vind og regn gjør at vi står over.

Men det er Tor som ordner med båten. Grid må medgi at hun ikke får helt lov til å overta styringen på den 36 fot store katamaranen. – Vel, det er jo hvis noe skjer da, prøver Tor seg frampå og smiler og gir til kjenne at det absolutt ikke er noe enten eller.

Lun stemning

Dieselvarmeren gjør det lunt i «båthytta» og praten går livlig.

– Vi skulle ikke være her på nyttårsaften i år da, Tor, prøver Grid seg frampå. – Du mener det, vi er vel litt opptatt vel, svarer han ettertenksomt og ser allerede ut som han er på vei til å innse at det jo er et glimrende forslag. Fra cockpiten er det nemlig full utsikt til store deler av havnebassenget i Strømstad og det hadde nok ikke vært å forakte med en romantisk nyttårsfeiring herfra. Vi, som bare er på besøk for anledningen, behøver heldigvis ikke ta stilling til noe som helst. Det skal de få gjøre helt alene.

seil5
Lun og god stemning i cockpiten gir hyttefølelse.

Vintersesongen blir avgjort kort i år, ettersom påsken allerede starter i slutten av mars. Og uansett når den faller i kalenderen, betyr det sesongstart.

– Hvor går ferden denne gangen?

– Ja, si det. Det blir jo første året uten barn om bord og det gir muligheter for mindre planlegging og rom for å hoppe på ting når det mer byr seg, innser begge.

Grid må medgi at hun alltid har hatt lyst til å reise nordover langs norskekysten, men det er jo et større prosjekt som fort vil ta mange uker.

– Vi har jo den fordelen at vi lett kan dra av gårde her vi ligger og et par timers tur unna, så har vi funnet «våre gjemmesteder». Det være seg sørover langs svenskekysten eller over fjorden til Sørlandet.

seilbåt3

– Det er utrolig hvor mye vi har å velge i, skjønner du, fortsetter Tor. Han er glad i å bruke tid på å betrakte, mer enn å haste rundt. Han har mange år bak seg i arbeidslivet og som gitarist i «Empty Bottles» og nå i pensjonisttilværelsen, hygger han seg med hver dag – helst nær sjøen.

Klart er det hvertfall at båten er og blir tilholdssted hele året rundt. Her kan vi leve livet med sjøen på alle kanter. Hva mer kan vi egentlig ønske oss?

Grid har mye ugjort og mellom design og sying blir det tid til å løpe helmaraton både hjemme og i utlandet. Yoga er heller ikke å forakte, får vi vite. Tor sier at det ikke er uvanlig at hun finner en topp i kystlandskapet og ser verden opp-ned en stund. Akkurat som et levende sjømerke eller varde, kanskje?

Klart er det hvertfall at båten er og blir tilholdssted hele året rundt. Her kan vi leve livet med sjøen på alle kanter. Hva mer kan vi egentlig ønske oss, spør begge seg, sånn på slutten av året 2014…

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2014, og er skrevet av Erik Sandersen

Endret: 19.05.2020
Tagger: Seilbåt