Senere i gang, men nå er det full trøkk!

Vinteren var seiglivet i år og årets første båttur har derfor latt vente på seg. Riktignok lå det fortsatt natteis i havna på Gyteskjær, men med påske uten sesongstart på sjøen, fikk det være nok! 12. april tok sol og nordavind siste rester av is og lavt vann til tross, ble det årets første båttur - for Arne og Vigdis!

40 år med seiling og 80 000 nautiske mil er det blitt og da er det ille og ikke komme ut til påske, uansett hvor tidlig den enn kommer! Og så går det slag i slag til ut i oktober. Å våkne med snø på dekk de første utenettene, hører derfor med til opptegnelsene i et utall av loggbøker det er blitt gjennom årene.

vårtur7

Mens Arne Inglingstad begynte med pram på Drammensfjorden og kona Vigdis Nilsen nærmest ble født om bord i fiskeskøyta til faren på Hvaler, har de viet svært mye av sin felles fritid sammen – under seil. Med bosted Kråkerøy i Fredrikstad med en grei rusletur ned i havna til Langøen Båtforening, blir det mye seks måneder på (sjøen) og seks måneder av. Unntakene har vært deltakelse i tre ARC-seilaser og fire ganger over Atlanteren til Karibia. Senere også til eksotiske steder som ledd i en jordomseiling med seilervennen Nils Todal i hans First 435. For øvrig er det blitt flere utenlandsturer til Danmark og Tyskland og seiltur i Hellas. Regattaer/seilaser til Shetland, Skottland og i nærmere farvann som Hvaler og Sverige, hører også med. – Vi liker oss så godt langs Svenskekysten, skyter Vigdis inn i det hun gjør klar til årets første måltid akterut i vårsola, ferske reker, naturligvis. ”Bak seg” har de en Albin Nova, en First og nå er det ”Lina 4”, en Bavaria 39 Cruiser, som gjelder.

Annonse
K091222-0112
På 40 år er det blitt mange seiltimer. Her fra en av ARC-seilasene på egen kjøl.

Friluftsliv for alle pengene

Arne og Vigdis er glad i friluftslivet og legger ikke skjul på at det i sesongovergangene kan bli behov for avklaring på om de skal legge turen til fjellet eller på sjøen. – Jeg er lidenskapelig når det gjelder skigåing. Både det å suse utfor med alpinski og det å stå bortover på tur, medgir Arne. Vigdis er også glad i turer på fjellet, så det blir en kabal for å få med seg alt. En liten leilighet på Kvitfjell er erstatningen for båten når de trenger å overnatte – til fjells!

vårtur6
Bavarien er romslig og gir gode muligheter for innesysler hvis det blir for kjølig ute.

– Hva er årets planer for turer på sjøen da dere?

– Juni og august blir det turer langs svenskekysten og på Sørlandet og i juli, når det blir for mye folk på de mest ”utsatte stedene”, er det planer for indre del av Oslofjorden og Drammensfjorden for å besøke familie, forteller Arne som trådte sine barnesko på Hurum-landet.

Men først skal Bavariaen en tur på land for stoffing og polering, for det er første gang båten ikke har vært på land om vinteren. – Jeg ble litt for ivrig i fjor og ødela det ene benet og ble satt noe tilbake og båten ble liggende ute. Og det kan godt hende vi fortsetter med det, legger han til, fordi vi ligger i en boblehavn.

vårtur7
Med få plussgrader blir det ikke mange konkurrentene om plass, men det er hyggelig å kunne ligge longside noen uker før ”alle” de andre kommer, konstaterer Vigdis.

Kanalferie

Åpne farvann, ja havseilaser, er altså ikke noe ukjent fenomen for Arne og Vigdis, men betror meg som ikke akkurat er noen innlandsfantast, at kanalferie ikke er å forakte.

– Vi har på de lengre seilasene vært gjennom både den engelske kanal og Kieler-kanalen og i 2015 og 2016 gjorde vi Gøtakanal, til gangs (åtte uker). En kjempetur med svært mange og ulike opplevelser, forteller Arne. – Og en sommer som var preget av mye vind og lav temperatur langs kysten, hadde vi en alldeles flott tur i innlandet, supplerer Vigdis, som forteller at de har fortalt til andre seilvenner om sin flotte turopplevelse. I år skal to ande båter fra havna her forsøke seg på en lignende tur, forteller hun.

Sol og nordavind tok rester av is i havna, og endelig ble det sesongstart!

Med så mange år på sjøen som Arne og Vigdis har bak seg, er det nok ikke unaturlig at også dem har Kosterøyene i Bohuslän på favorittlista. De første turene etter at båten er lagt på vannet går nemlig alltid dit, ingen tvil om det. – Vi liker at det skjer noe og det er nesten ingenting som kan måle seg med perfekt trimming på seilene og slik at vi kan suse avgårde langs svenskekysten i 8 knop. Det er en heerlig følelse! Kontrastene er det som gjør livet spennende, medgir begge, som nok en gang gleder seg til en flott sesong – på bøljan blå!!

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2018, og er skrevet av Erik Sandersen

Endret: 22.05.2020
Tagger: Seilbåt