Sven, en ekte KNS’er

Denne gang skal vi dypdykke i Sven Ellefsens båtlykke. Han ble medlem av KNS allerede i 1961. Båt og sjølivet oppdaget han tidlig.

– Jeg vokste opp i Moss. Og ved Mossesundet lekte min bror Aksel og jeg i vannkanten. Om sommeren var det bading og selvsagt konkurranser om hvem som fikk familierekorden i fiskesprett. Vi bygget flåter, utforsket naturen og hadde en eventyrlig oppvekst. Om vinteren hoppet vi fra isflak til isflak… Det var ikke så farlig den gang. Etter hvert fikk vi en robåt, som hadde et enkelt seil. Med denne rodde og seilte vi over til Jeløya og nordover i sundet. Vi ville utvikle båten, og Aksel fikk låne mors symaskin. På denne sydde han et mye bedre seil, og ekvipasjen ble faktisk ganske god seiler.

IMG_0709
Sven i sitt rette element. Her som single handed...

– Ingen skal si at jeg ikke har godt gradene. Derfra gikk seilingen via Killing, 12,5 kvm. Etableringen av Moss SF ble vendepunktet for min utvikling som seiler. Jeg debuterte i den store A-jolle-regattaen på Sarbuvollen som 13-åring. Så ble det etterhvert utdannelse, forsvaret, ja jeg gikk gradene der også. Endte som kapteinløytnant.

KNS har betydd mye i det voksne livet. Jeg var heldig og kom tidlig med i frivillig arbeid her.

Annonse

KNS har betydd mye i det voksne livet. Jeg var heldig og kom tidlig med i frivillig arbeid her. Ved siden av jobb, ble jeg ansatt som havneassistent fra 2007-2012.

Jøss, som tiden går… Ja, det har blitt mye og mange båter. Jeg skal ikke plage dere med å ramse opp alle, men vil gjerne nevne deltagelse i forskjellige:

Mannskap på Swan 44 Sagamore, hvor høydepunktet var deltagelse Admirals Cup i 1975. Og moro var det å være om bord i 12mR «Vema» under Americas Cup-jubileet i 2001, i Cowes, England.

fullsizeoutput_6130
Sven viderefører seilkunnskapene til andre KNS-medlemmer

Men, nå, betyr min nåværende båt, «Stella» Comfortina 32, at jeg deler min kjærlighet mellom henne og min kone, Monica. Jeg fant henne, ja båten altså, i 2009. Tidlig og lavt registreringsnummer: NOR 6082.

«Stella» er sentrum i mitt daglige liv i sommersesongen. Jeg tar en tur til «Dronningen» hver dag. Der har jeg kaffe, spiser litt og storkoser meg. Alltid er det noe å flikke på eller endre.

Kona er juridisk eier av båten, jeg er skipper og tar alt vedlikehold. Båten er vårt bindeledd, vårt feriested, vår felles kjærlighet.

IMG_0158

Comfortina 32 hadde sitt fødested i Sverige, seiler veldig godt, er solid bygget på 80-tallet og har en klassisk og god innredning, forteller Sven ivrig.

Hvis dere drar kjensel på Sven, er det ikke rart. Han er fast innslag når vi presenterer og prøveseiler nye båter i SEILAS. Hans kloke innspill, basert på enorm erfaring er gull verdt for oss alle.

99
Her er Sven hvor han elsker å være med sine to kjærester: Monica og "Stella".

Artikkelen sto på trykk i SEILAS i 2019, og er skrevet av Bjørn Eckhardt

Endret: 19.05.2020
Tagger: Seilbåt