Thomas Hellum:

Vil lage folkefest langs kysten

Han er prisvinnende programskaper og kalles gjerne sakte-TVs far. Nå har han ansvaret for NRKs Sommerskuta og håper på folkefest langs kysten i sommer. Thomas Hellum mener livet er best når det er litt rart.

Bare stig ombord, sier Thomas. – Lyst på kaffe?

Ombord på sin egen skute, «Uhuru», trives han godt. En Viknes 880 2005-modell som han og kjæresten Dagmar Blaasvær kjøpte i 2019.

– Uhuru er et høyt fjell i Kenya og betyr «frihet» på Swahili. Vi likte egentlig ikke navnet, men det er blitt stående så lenge at vi er blitt vant til det. Båtene i vår familie har alltid hatt navnet Hans. Siste trebåten vi eide het Hans II, smiler Thomas og fyller koppen med god, svart kaffe. «Uhuru» ligger i havnen i Store Lungegårdsvannet i Bergen, midt mellom bosted og jobb.

Ser utover
Thomas tar ofte turen til båten for å finne ro og koble av, eller for å få inspirasjon.

– Jeg sykler fra Landås til jobben i Bergen sentrum og på veien ser jeg båten fra sykkelstien. Når jeg ser LED-lyset lyser, vet jeg at båten har strøm og har det bra. Noen ganger drar jeg rett til båten etter jobb, kanskje bare for å koke en kopp kaffe og gjøre ingenting, andre ganger for å dra på fisketur. Jeg har litt ekstra mat i skuffen, sengetøy, tannbørste og ellers alt hva jeg trenger, så det går fint å dra direkte hit uten å måtte ta med noe mer, sier Thomas.

Annonse
17mai i Egersund
17. mai-feiring i Egersund.

Har laget verdens lengste dokumentar

Thomas vokste opp i en familie som var veldig glad i sjøen, og det var klassiske tresnekker som gjaldt.

– Vi har eid fire trebåter de siste 25 årene. Jeg elsker friheten båtlivet gir. Jeg føler jeg er av gårde straks jeg har tråkket ombord i båten, sier Thomas. 

Og kanskje var det de sakte snekketurene i barndommen som inspirerte til sakte-TV, for Thomas Hellum kalles gjerne sakte-TVs far. Det var han, som sammen med gode NRK-kollegaer fikk den rare idéen om å filme Bergensbanen – minutt for minutt i 2009. Heldigvis sa NRK-ledelsen ja og det ble en sending på 7 timer og 14 minutter. Programmet ble en suksess med 1,2 millioner seere og siden den gang har NRK produsert godt over 30 sakte-TV-konsepter. Med programmet Hurtigruten – minutt for minutt i 2011 endte Thomas opp i Guinness rekordbok for å ha laget verdens lengste dokumentar: 134 timer, 42 minutter og 45 sekunder. 3,2 millioner var innom sendingen.

Sommerbåten 2015
Fra Sommerbåten 2015

– Det føles tipp topp å ha en verdens-rekord, ler Thomas. – Vi har hatt mye moro med det. Hele sakte-TV-historien er jo full av snåle øyeblikk. Bergensbanen – minutt for minutt er for eksempel vist på en hotellvegg i Tyrkia og på en homsebar i Portugal. Det er morsomt og fint.

Gulen
Noe av det fine med å være på sjøen er at øyeblikk som dette plutselig kan oppstå. Bildet er tatt i Gulen kommune, Vestland fylke.

Statsraad Lehmkuhl langs norskekysten i sommer

I år er det enda et nytt sakte-TV-konsept i gang. Da skal selveste Statsraad Lehmkuhl, Norges største seilskip, seile fra Nordkapp til Arendal over seks uker. Seilasen skal filmes og lages sommerunderholdning av i beste sendetid på NRK. Statsraaden skal innom 29 ulike havner. Det blir intervjuer, musikk, gode historier og det er Thomas som har ansvaret for prosjektet.

– I år blir det en annerledes vri på det hele. Det blir ikke en tradisjonell Sommeråpent-sending der vi ligger til kai og har gjester. Det er seilasen som er turen og programmet, og de vi skal snakke med er med ombord. Vi skal vise frem kysten, vise steder folk bor, at vi er stolte av landet vårt. Forhåpentligvis klarer vi å gi folk et litt svulmende hjerte for vår egen kyst og natur og hav. Samtidig vil vi fortelle om verdien av godt sjømannskap og samhold.  

IMG_0812
Thomas Hellum og kjæresten Dagmas Blaasvær dro i fjor på en fire måneders lang båtferie langs norskekysten. Det vil de prøve å få til flere ganger, helst hvert tredje år.

Oppgavene for Thomas under seilasen er å være bindeleddet mellom mannskapet på Statsraaden og NRK. NRK har 34 personer ombord underveis. Fotografer, produsenter, programledere, researchere, vaktsjefer, lydfolk. Det er mye logistikk og planlegging.

– Jeg skal sørge for at kollegaene mine har best mulige arbeidsforhold, men det er kapteinen ombord som er sjefen, ikke meg, smiler Thomas.

NRK har gått ut og bedt folk melde seg på seilasen, for de trenger mannskap underveis.

Træna 2
Træna på Helgeland en sen sommerkveld.

– Vi trenger 30 medseilere og til nå har det meldt seg 2269 mennesker som gjerne vil være med. Det er mange fine folk som har meldt seg. Den yngste er 12 år, den eldste langt over 80. Det er et vell av historier som kommer til å være mye av innholdet vårt, og det blir en stor jobb å velge ut hvem som skal få bli med på seilasen.

Han håper båtfolket følger med på seilasen og krysser fingrene for at det skal bli en folkefest langs kysten i sommer. 

IMG_1486
Når vi har klart å bo 4 måneder på 4 kvadratmeter, klarer vi alt, sier Thomas Hellum. Han mener at en lang båtferie kan gjøre godt for parforholdet.

Båttur i fire måneder

Sist sommer tok Thomas og kjæresten Dagmar permisjon fra jobben i fire måneder for å dra på utvidet båtferie langs norskekysten.

– Turen hadde vi planlagt i to år og den varte fra 1. mai til 1. september. Vi dro først sørover og brukte seks uker ned til Sandefjord. Sørlandet har mange perler av noen uthavner. Deretter dro vi nordover, helt til Bolga, sør for Bodø. Jeg er jo fryktelig glad i Nord-Norge og spesielt Helgelandskysten med øyriket og Vega. Det å gå på fjelltopper, finne multer og spise de til frokost dagen etterpå. Den selvbergingsfølelsen med fisk og bær og samtidig ha all verdens luksus med vin på kjølen, gasskomfyr og rundstykker til frokost. Det er en miks av luksus og selvberging som er fantastisk, mimrer Thomas.

Annonse

På fire måneder ble det kun ti minutter med TV-titting for den erfarne TV-produsenten.

– Det var på 17. mai. Da pyntet vi oss, bakte kake og sang «Ja, vi elsker» kl 12. Vi leste masse bøker i stedet. Det å ta seg tid til å lese en bok man kanskje ellers ikke ville hatt ro nok til å lese, det er fint.

Storøyhavn 2
Idyll i Storøyhavn

– Hvordan går det med septiken? 

Thomas har gjort seg mange erfaringer på turen og har blant annet fått god innsikt i typiske samtaletemaer på bryggekanten.

– Praten om toalettet fungerer er en klassiker, ler Thomas. 

– Hvordan går det med septiken? Fungerer pumpen? Hvor fort blir tanken full? 

Det er et uuttømmelig tema. Det har jeg ledd litt av før, men så merker jeg at i en så liten verden som båten er, så er det de helt basale tingene man blir opptatt av. Mat, diesel og toalett.

Rødøy
Rødøy

Nå vil han investere i en kikkert, slik at han kan følge enda mer med på fuglelivet. 

– På turen i fjor dro vi ut i begynnelsen av mai da fuglene var spinnville og parret seg, så kom ungene, de nydelige nøstene, og da vi dro hjemover i slutten av august fløy fuglene i plog over oss. Da skulle de sørover. Vi var på tur gjennom en hel slik syklus. Det var fint å komme tett på livet rundt oss.

Thomas håper at det ikke blir siste gang en slik tur kan gjennomføres.

– Kanskje jeg klarer å gjøre det hvert tredje år. Det er godt å rykke seg løs fra hverdagen. Sitte for seg selv, tenke, lese en bok, være i båten, snuse saltvann, høre på måkeskrik. Det er godt for både sjelen og psyken.

Hidra
På tur ved Hidra

Livet er best når det er litt rart

Han vet ikke hvordan Sommerskuta-programmet kommer til å bli i sommer. Det er folkene langs kysten som er hovedkarakterene og siden det er direkte-TV kan mye rart skje. Og det er akkurat det Thomas har sansen for. Det rare, underfundige og uforutsette. Da han holdt foredrag om sakte-TV på TEDx i Arendal i 2014, som er blitt streamet 2,3 millioner ganger siden da, var det nettopp dét han avsluttet foredraget med: Livet er best når det er litt rart.

– Det er et Jon Fosse-sitat. Vi laget en dokumentar om ham en gang, og da smilte Jon Fosse på sitt underfundige vis og sa at livet er best når det er litt rart. Det har vært en fin ledestjerne for meg, i både jobb og fritid. Det er en fin måte å se på livet på, synes jeg. Hvis det er litt underlig, er det litt fint også, avslutter Thomas.

Artikkelen er skrevet av André Marton Pedersen. Foto: Thomas Hellum/privat

Søla
Slike kvelder lader batteriene.

FAVORITTHAVNER

Vi spurte Thomas om sine ti favoritthavner langs norskekysten. Vi fikk 10 + 1 tilbake.

Han plukket ut fem favoritter sør i landet og fem nordover – pluss Kristiansund som ifølge hans kjæreste stiller utenfor konkurranse.

Sørover:
Speken
Grønningen
Pysen/Indre Odd
Storøyhavn
Imsøysundet

Nordover:
Træna
Rødøy
Søla
Yttervikna med Nordøyan
Stokkøya
+ Kristiansund!

Endret: 24.04.2021