En fantastisk tur!

Båtfolkene Arne Svendsrud, Per Thollefsen, Korn Heide-Aas og Tom Bro Arnesen reiste på ekte «narrowboat» på de engelske kanalene, og i en artikkelserie bestående av tre innlegg følger Båtens Verden turen. Forrige innlegg handlet om det praktiske rundt turen – og nå starter reisen!

18
Da vi nærmet oss Birmingham passerte vi noe som minnet om akvedukten i Håverud på Dalslands kanal. Her kunne man passere over elven enten med bil, båt eller tog.

Vi fløy fra Torp til Liverpool, hvor vi overnattet før vi tok toget til Derby dagen etter. Togreisen tar ca 2,5 timer, og taxi fra jernbanestasjonen til Mercia Marina tar om lag ti minutter. Aqua Narrowboats holder til i Mercia Marina, etablert i 2008. Det er en av Europas største innenlands marinaer. Det er et imponerende anlegg lagt opp for både smale og brede (wide beam) kanalbåter, og ligger inntil Trent & Mersey Canal, som ble åpnet i 1771.

f10
Mercia Marina

Første stopp var ved en pub/restaurant med navnet «The Dragon». Der hygget vi oss med god mat og godt drikke før vi dro de 70 meterne tilbake til båten. Neste dag kom vi til Burton-on-Trent, som er Englands bryggeriby nummer én. Der var det i sin tid 26 bryggerier som i all hovedsak benyttet kanalene til frakt av sine varer. Den største operatøren av bryggerier i byen er nå amerikanske Coors, som har satset enorme summer på vedlikehold og modernisering av bryggeriene. The National Brewery Museum ligger i denne byen. Meget interessant omvisning som avsluttes med noen små smaksprøver fra museets eget mikrobryggeri.

Ved den lille byen Alrewas finnes det kolonialbutikker kort vei fra kanalen, og – naturligvis – restaurant og pub helt inntil kanalen.

Annonse
f11
Fradley Junction med den berømte puben «The Swan».

Det første knutepunktet vi kom til var Fradley Junction. Her forlot vi Tent & Mersey Canal og tok inn på Coventry Canal, som åpnet i 1768. Nå var vi inne på «Black Country Ring».

Etter en god frokost dro vi videre nedover Coventry Canal til vi kom til neste knutepunkt, Fazeley Junction. Her tok vi av til Birmingham and Fazeley Canal, som åpnet i 1789, og sluset oss mot storbyen Birmingham.

Langs hele turen var stien langs kanalene brukt til å gå tur, jogge, fiske eller lufte hunder. Stiene benevnes fortsatt som «towpath», fra den tiden det var hester som trakk kanalbåtene.

f12
God merking langs kanelen med angitte avstander og antall sluser.

De som bor på kanalbåt finner mange løsninger på behov som måtte oppstå. Vi så for eksempel en kar som hadde konstruert sin egen geniale «vaskemaskin». Han helte tøy og vann i en bøtte, og roterte så innretningen frem og tilbake før han hang det rene tøyet opp til tørk.

Vi fant en fin plass å overnatte ved Birmingham & Fazeley Canal. Der hadde skjebnen plassert en pub med navnet «The Dog & Doublet Inn». Innehaveren Jim ble så begeistret for å få gjester fra Norge at han lot oss smake på sin hjemmelagede (!) vodka, som han hadde satt smak til med slåper (Prunus Spinosa).

f14
En av de mange idylliske sluseanleggene underveis.

Opp mot sentrum av Birmingham gikk vi gjennom to sett med sluser; Aston Locks som besto av ti sluser og Farmer’s Bridge Locks, som besto av tretten sluser. Sluse nummer ti og elleve lå under kommunikasjonstårnet til British Telecom. På toppen av Farmer’s Bridge Locks lå gjestehavna. I forbindelse med den nok en restaurant/pub som ble flittig benyttet av båtfolket.

I nedre del av slusene ved Birmingham var det en hel del forurensning i kanalen. Det var plastposer, tomme flasker og bokser, tau og kvister. Det medførte at vi måtte stoppe for å rense opp rundt propellen for å få manøvrert båten skikkelig.

f20
På vei opp mot Birmingham sentrum. Kanalen går mellom industribygg og boligblokker. Her har vi nettopp passert under en boligblokk, på vei opp til gjestehavna!

Artikkelen er trykket i Båtens Verden i 2015. Tekst: Korn Heide-Aas, foto: Tom Bro Arnesen, Arne Svendsrud, Per Tollefsen og Korn Heide-Aas

Endret: 21.05.2020