Leie båt i utlandet
Førstereis til Kroatia
Vi har alle sett dem, de nydelige bildene av krystallklart vann og en seilbåt som ligger og hviler for anker. Og vi kjenner nesten solen som varmer, og en iskald ankerpils som står klar etter dagens seilas. Det er klart det frister! Flere og flere tar steget og leier seilbåt i Kroatia. Her deler vi vår lille historie fra førstereis til Adriaterhavet - forhåpentligvis til glede og inspirasjon for flere.
Båtliv i Kroatia er enkelt – du skal lete lenge for å finne et skjær.
Før reisen
Planleggingen startet året før, hvor neste års sommer skulle skisseres. Med to barn som ville være 2 og 5 år på ferien, utnyttet vi siste mulighet til å legge ferien utenfor skoleruten og bestilte båt til slutten av august 2019. Det finnes både bøker og reiseskildringer å fordype seg i når du planlegger ruten. Vi brukte nettet, båtforum og sosiale medier til å få tips og råd. Det gjorde planleggingen til en fryd, hvor du kan bygge opp drømmer lang tid i forkant. Booking av båt kan gjøres direkte til selskaper i Kroatia, men veldig ofte benyttes agenter som mellommann. Vi benyttet Nautic Norway i Bergen. Fordelen med å bruke en norsk agent var å kunne få råd om båt, marina, leieperioder og pris fra en som taler samme språk. Det satte vi pris på! Utleieselskapet vi fikk båt fra var Ban Tours, et profesjonelt og etablert selskap.

Båten
Båten vi endte opp med ble en 2019 Dufour 390, tre doble lugarer og tre bad (typisk layout for båt i utleie). Vi var utleiepar nummer 7 som hadde båten, så den var «fortsatt» helt ny da vi overtok den. Samtidig får du et inntrykk av hvordan utleiebåter behandles med nye kapteiner bak roret hver helg. Allerede var det skader i gelcoat, hakk i dørken inne i båten og deksler som var slått av. Dette gav noen tanker om ikke å vurdere kjøp av utleiebåt ved et senere tidspunkt… Ellers en nydelig båt med stor og romslig badeplattform som ungene elsket. Batteriene på båten var ikke prioritert oppgradert, og så lenge motoren ikke gikk fikk vi beskjed om å skru av kjølerom – noe frustrerende når temperaturen bikket 30’C. Båten hadde heller ikke vifter, som vi oppdaget kunne være en fordel i varmen. Lykken var faktisk at på nettene sank temperaturen ned mot 21-22’C – men med myggnetting foran lukene fikk vi ikke den store utskiftningen av luft. Best var det for anker eller bøye, da båten snudde seg mot den lille vinden som var og blåste ned i lukene våre.

Kroatia
Juni, juli og august er høysesong i Kroatia. I september holdes trykket fortsatt oppe, mens i oktober starter dvalen å sette seg. Vi reiste på slutten av august, og ble advart om fulle havner, ingen ledige plasser dersom du kom for sent, og tips om booking av plass på forhånd… Dette gikk over all forventning. Vi la opp reisen slik at vi dro av gårde etter frokost (noen ganger under frokosten for å unnslippe vepsene), og kom dermed tidlig frem til neste mål. Aldri opplevde vi å måtte snu på grunn av manglende plass. Og utover dagen, ettermiddagen og kvelden var det som regel alltid plass til en båt til der vi lå – særlig for anker.
Kroatia er blitt særdeles godt tilrettelagt for utleiebåter, på både godt og vondt. Er det fine bukter som egner seg for ankring, kan du med stor sannsynlighet nå regne med at de er fylt opp med bøyer. Enkelt og lettvint, men ikke helt den samme følelsen. Restaurantene ligger også tett langs kysten, og du kan da ligge «gratis» i bøye tilhørende restauranten mot at du tar middagen hos dem på land. Alternativer til bøyene er ofte «mooring lines», hvor det er lagt opp ferdige fortøyningstau fra land og ut til moring, hvor du blir guidet inn av ansatte på restauranten i gummibåt ved ankomst. Igjen, lettvint og enkelt – men du skal lete lenge for å finne en ensom bukt alene. På vår uke oppsummerte vi turen med 2 netter for anker (gratis), 2 netter på «mooring line» (gratis mot bespisning på restaurant), 2 netter på bøye (mot betaling, 220 – 260 kuna) og siste natt i marina for utsjekk av båt klokken 08:00 påfølgende morgen.

Været var nydelig – vi hadde totalt to uker i Kroatia hvor én var på land. Begge ukene hadde vi ingen regn, knapt en sky og daglige temperaturer over 30’C. Værmønsteret på sjøen gjentok seg, vindstille morgen og formiddag som ga mye motorseiling, vinden økte på ettermiddagen for å gi seg på kvelden og gi vindstille netter. Den beryktede Bora-vinden som er en særdeles sterk nord/nordøstlig vind så vi aldri noe til – men vi fulgte godt med underveis da vi ble advart om at været kunne endre seg raskt. Mygg var plagsomt på land, men fraværende på sjøen – det var derimot ikke vepsene. Så snart frokosten var på bordet, kom vepsen også. Ikke aggressiv, men nok til at vi to morgener tok frokosten underveis for å få fred under måltidet. Nettene var svale og herlige, godt ned på 20-tallet.
Noe som slo oss underveis, er at Kroatia er i høysesong for turisme. Turismen har nok økt betraktelig over årene, til glede for omsetning og økonomi – men kanskje ikke for kroatene selv? Landet er nydelig, kystlinjen fantastisk og særdeles enkel å seile i. Vannet krystallklart, godt tilrettelagt med restauranter – men de som jobber her virker nesten lei av turistene. På flyplass, hotell, restaurant, butikker eller kafeer gikk det ikke i overdådig service. Du var en av mange – og fikk av og til følelsen av at du var et nødvendig onde fremfor en velkommen gjest. Noe å tenke på for kroatene selv, dersom de ønsker turister tilbake.

Båtliv i Kroatia er enkelt – du skal lete lenge for å finne et skjær, avstandene legger du opp selv og kan lett ta korte dagsetapper slik vi gjorde med to små ombord. Du kan søke naturparkene nord for Split, eller øyhopping sør for Split. Du kan søke ankring i stille bukter, eller natteliv i byene. Bading ble selvsagt en aktivitet som gikk igjen overalt, og ungene elsket det varme, salte og klare vannet.


Reiseruten
Vi la opp korte etapper, og kunne nok fått luftet seilene mer om vi la avreise til etter lunsj fremfor etter frokost – men hensynet til lettmatrosene trumfet seilgleden. Båtgleden var der uansett. Byttedag for leiebåter er lørdager. Dermed er lørdag den travleste dagen på flyplassen, bilutleie, taxi og hoteller. Charterfly går også lørdager, med flytidspunkt som skremmer vannet av de fleste. Vi reiste derfor til Split fredagen med KLM via Amsterdam. Behagelige flytider, mat og drikke underveis gir tommel opp fra reder og rederinne. Vi bodde på marinaen, og hadde god tid til både basseng og bunkring før overtagelse av båten lørdag. Vi var tidlige, og dermed første båt som forlot marinaen samme dag.
Dag 1: Marina Frapa – U Sesula (bukt sør for Maslinica). 15 nm, mooring line
Dag 2: U Sesula – Vis by. 20 nm, bøye
Dag 3: Vis by – Rogacic. 3 nm, anker
Dag 4: Rogacic – Paklinski øyene for badestopp – Vela Garska. 13 nm, mooring line
Dag 5: Vela Garska – Stari Grad for byvandring – bukt nord for Stari Grad. 15 nm, bøye
Dag 6: Bukt nord for Stari Grad – Necujam. 17 nm, anker
Dag 7: Necujam – Marina Frapa. 20 nm, marina.
Kartet viser vår reiserute, og de beste opplevelsene oppsummeres til å være:
1. Overnatting for anker utenfor eks-jugoslavisk ubåtbunker ved Vis.
2. Overnatting i en skjermet bukt med egen strand, is-bar med herlig avslappet stemning og god mat vest for Hvar. Her kunne vi også mate fiskene fra badeplattformen før vi tok jollen tre rotak inn til restauranten.
3. Bybesøk i Stari Grad som er en av de eldste byene i Kroatia. Flott by med herlig stemning, mange trange gater og gratis kaileie for noen timer i sentrum.



Klima, tilretteleggingen for leiebåter, korte distanser og mulighet for lengre krysninger – du kan skreddersy din egen ferie for egne ønsker. Her kommer vi tilbake – og vil absolutt seile igjen.

Tips til ferien?
1. Ikke stress for mye med å tenke på om du får plass eller ei. Vi opplevde aldri dette som noe problem da vi reiste (slutten av august). Er du fremme innen 4-5-tiden på ettermiddagen bør det gå fint. Men ha alltid en plan B klar.
2. Vi besøkte aldri en organisert marina under turen – hvor havneleie kan komme opp mot 1 000 NOK. Besøk heller de små buktene, med de familiedrevne små restaurantene eller ligg for anker.
3. Ha respekt for været – vi opplevde Kroatia fra sin beste side. Men det kan endre seg raskt, selv om Bora-vinden er mer tilstede høst og vinter.
4. Reis gjerne ned dagen i forveien for å gjøre det enklere med overtagelse av båt, og for å styre dine egne reisetidspunkt for små barn.
5. Kroatia har en enkel kyst å seile i – ikke nøl, bare gjøre det!
6. Er du usikker på å reise, lei en stor båt og reis sammen med venner. Mange vi møtte hadde katamaraner med fire lugarer ombord.