Med kurs mot Frankfurt

Inger Johanne Stensen forteller:

Verona med mannskap Sten og Inger Johanne Stensen startet seilasen videre opp Rhinen 21. april. Köln ligger på 37 m.o.h. Motstrøm på Rhinen var mellom syv og åtte km. (7 km – 3,78 knop). Stor nyttetrafikk både mot og med gjorde at vi må være ekstra observant og konsentrert.

Knerten på grunn 2_red
Små marginer: Det er ofte små marginer mellom rent farvann og steingrunner. Fysisk merking og elektroniske kart må hele tiden overvåkes.
Fil 26.05.2016, 15.33.50
Maks dybde 2,5 meter. «Elven som ikke visste hvor den skulle» er ofte benevnelsen på Main. Dette grunnet uendelig mange svinger. Maksimal dybde er kun 2,5 meter. Elven er regulert med 34 sluser som gjør at elven flyter stille og rolig uten merkbare strømninger. Maksimal hastighet er 12 km/t.

Vannstand på Rhinen var tre meter over normal da vi forlot Köln. Vi hadde ikke problemer med havner, slik vi hadde i høst hvor Rhinen var to meter under normalen. Seilasen opp til Koblenz via Bonn, gikk uten problemer. I Koblenz gikk vi inn på Mosel. Mosel er regulert med sluser, så motstrømmen var minimal. Mosel er fantastisk. Flott natur. Veldig annerledes. Flotte vingårder og gamle borger rundt hver sving.

Sankt Goar oversikt over havn og Rhinen
Sankt Goar oversikt over havn og Rhinen

Vi seilte opp til Cochem, hvor vi lå i tre dager. Havnen har ingen fasiliteter. Cochem er en turistmagnet. Traff mange norske turister der. I Cochem hadde vi kuldegrader og snøbyger. Ovnen i båten var uvurderlig. Retur til Koblenz og inn på Rhinen igjen. Neste stopp var havnen i St Goar og Lorelei. Vi var spente på strømmen ved Lorelei. Hadde hørt mange historier om den strekningen. Lorelei er smaleste del på Rhinen. Det er STERK strøm der, cirka 10 km/t. Svingen er, ved spesielle forhold, lysregulert for nyttefartøy, ikke for sportsbåter. Vakttårnet har kontakt med via VHF. Politibåten (Wasserpolitzei) hadde oppsyn hele tiden.

Annonse
Stø kurs_red
Konsentrasjon: Skjerpet fokus hele tiden så ikke den sterke motstrømmen fikk «overtaket» på båten.

Strømmen er sterk videre på Rhinen, særlig ved Bingen. Neste stopp (og siste) var Rydesheim. En av Rhinens store turist destinasjoner. Her lå cruisebåtene utenpå hverandre. Havnen i Rydesheim er god og skjermet. Vi ble i fire dager. Lånte sykler i havnen og syklet på flotte og tilrettelagte veier. 6. mai forlot vi Rhinen og seilte inn på Main ved Mainz (81,5 m.o.h.). Main er en elv regulert med 34 sluser som hever 149,3 m.o.h. opp til Bamberg. Main-Bamberg er 393 km. Havnen i Frankfurt (Kaiserlai i utkanten av sentrum) er en liten havn god havn med alle fasiliteter.

Verona gjennom Frankfurt_red
Gjennom Frankfurt: Behagelig og god tid til å nyte seilasen gjennom «hjertet» av Frankfurt.

Her fikk vi selskap av den norske båten «Knerten» (Norline 36 cabincruiser) fra Farsund som var på vei til Würtsburg am Main. Koselig mannskap. Knerten gikk videre dagen etter. Kort tid etter avgang, gikk de på grunn, traff en stein og ødela propell og flyndrejern. Vi fikk melding om assistanse, noe vi selvsagt gjorde. Båten ble slept til nærmeste havn hvor den ble heist opp. Heldigvis ingen skrog skade. Ny propell ble bestilt, det var åtte ukers leveringstid. Mannskapet reiste hjem. Vår båt ligger i Frankfurt mens vi er hjemme i fire uker. Ny start på Main er 15. juni.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2016, og er skrevet av Astor

Endret: 21.05.2020