På fjordsafari i Rogaland

Min første sjøreise i 2012-sesongen skjer i forbindelse med en tur til Skandinavia, angivelig for å flytte Venture II fra sitt vinteropplag i Marstrand i Sverige til Stavanger for å delta på den lokale båtmessen. Sannheten er imidlertid at det er det er selve turen som er grunnen til at jeg er her. Venture II reiser sammen med en norskeid Fleming 55 av nyere modell med navnet Sito. Med på turen er også min datter Nicky og Simon fra Fleming Yachts, samt Peter Johanssen, Flemings representant i Skandinavia.

Da vi kommer til den hyggelige byen Marstrand i Bohuslän, er begge båtene fortøyd under festningen fra det 17. århundre som dominerer den lille øya. Så tidlig i sesongen er det rikelig med båtplasser, men i den korte båtsesongen i juli og august er de samme bryggene og havnen fulle av hektisk aktivitet, og plass er en mangelvare.

Ytterligere to svenske besetnings-medlemmer, Spike og Mona, som senere skal bringe Venture II tilbake til Marstrand, er allerede om bord, og turen starter med en hyggelig middag om bord i Venture. Den er tilberedt av Mona, som starter med hjemmelaget snaps fra Spike og fortsetter blant annet med elgstek med tilbehør. Båtlivet kan være hardt av og til…

DSC02203m

Neste morgen er vi underveis til Skagen. Sjøen er litt grov, men ingenting sammenlignet med bølgene vi har opplevd tidligere under turen vår til Island for et par år siden. Marinaen er nesten folketom, og betalingen legges i en postkasse på døren til kontoret. Vi spiser i restauranten som ligger bare noen få meter fra havnen.

Det kommer illevarslende meldinger om vinder over 50 knop over Skottland, men her ligger de bare litt over tretti. Enda viktigere, de kommer aktenfra, så vi får en komfortabel tur. Sent på ettermiddagen tråkler vi oss mellom øyene i skjærgården og inn til Mandal. En annen havn og en annen restaurant – denne heter Provianten og brygger sitt eget øl på stedet. Vi smaker på de mange variantene de tilbyr og blir fortalt hva straffen er for å kjøre med promille over grensen i Norge. Den er satt så lavt at du fortsatt kan overskride den neste morgen. Hvis du blir dømt, mister du førerkortet i to år og får en bot som tilsvarer én månedslønn eller 21 dager i fengsel! Den samme restauranten har også spesialisert seg på keramikk og på baking av ulike interessante typer av brød. Restauranten ligger bare noen meter fra sjøen, og en beholder med bakevarer som er utgått på dato, er satt ut som mat til ender og glupske måker. Vi nyter en utmerket middag med retter som den engelske kjøkkensjefen har anbefalt og tilberedt.

Annonse

Vi drar fra Mandal neste morgen langs en annen rute og passerer hus med båthus istedenfor garasjer. De er nesten like store som selve huset. Vi tråkler oss gjennom en labyrint av øyer og trange sund før vi runder sydspissen av Norge og drar forbi landes eldste og sydligste fyr på Lindesnes. Det ble først tent i 1655 og har vist vei for sjøfolk som har kjempet med de stormfulle farvannene der Skagerak og Nordsjøen møtes, i over 350 år. For oss er bølgene betydelige, men nå er det fralandsvind på tvers, og virkningen av bølgene blir dempet av stabilisatorene som er på sitt mest effektive under disse forholdene. Det er en ny erfaring for meg å kunne filme og fotografere en annen Fleming, som nesten forsvinner av og til i bølgedalene.

Vår neste anløpshavn er Egersund, der vi fortøyer i sentrum av byen like ved en liten park. Den inneholder en sinnrik rekke av master med en komplisert rigg med taljer og strekkfisker. Vi prøver å finne ut av det, men konkluderer med at fenomenet hører hjemme under overskriften «Kunst» og ikke har noen praktisk funksjon – kanskje bortsett fra å engasjere folk i å gjennomskue dets egentlige mening. Om morgenen sender de roterende børstene på en liten feiemaskin, kjørt av en upåvirkelig arbeider som utfører jobben, en sky av støv og grus mot Venture. Mannskapet på 55-båten hadde åndsnærværelse nok til å forutse denne hendelsen, og hadde forlatt bryggen i en fart før de mottok denne «gaven».

DSC02238m

Kysten herfra til Stavanger har ingen indre led eller beskyttede farvann, men vinden kommer fortsatt fra øst, så vi har en behagelig reise. Stavanger er sentrum for oljevirksomheten i Nordsjøen, og på vei inn i havnen passerer vi to store oljeplattformer. Forbausende store forsyningsskip rager høyere enn treetasjes bygninger langs kaiene.

Vi har fire ledige dager før messen, og eieren av 55-båten er sjenerøs nok til å være vår guide på en tur til de imponerende fjordene som trenger dypt inn i fjellene omkring. Den første av disse er Høgsfjorden som går over i den 42 km lange Lysefjorden, der det mest kjente stedet er fjellformasjonen Preikestolen. Fra den flate, rektangulære overflaten stuper fjellet 604 meter loddrett ned i fjorden. Fjellene er stupbratte, og jeg skynder meg rundt og tar opp video og fotograferer den lille 55-båten med de ruvende fjellene som bakteppe. Det ligger enkelte hus mellom fjellene – ofte med et lite båthus ved sjøen som eneste adgang.

P1110700m

Fjorden her er 400 meter dyp helt inn til foten av fjellene, og vi kjører helt inntil dem der noen geiter beiter på en flekk med gress. Vi manøvrerer så nær at vi nesten kan ta på fjellet, og blir beleiret av en sky av skrikende måker som håper på en godbit. Litt lenger inne i fjorden kommer vi til en revne i fjellet der en fantasifull person med sans for humor har plassert en liten menneskelig skikkelse på en stein.

Derfra drar vi tilbake til Stavanger for å slippe av Nicky og andre besetningsmedlemmer før vi setter kursen mot noen øyer ved kysten. Vi går først gjennom de trange sundene ved Kvitsøy og drar videre utover til Skudeneshavn på Karmøy. Denne byen med sine trehus anses som en av de best bevarte i hele Europa. Den er faktisk svært sjarmerende med de plettfrie hvite husene med røde tak. Vi hadde ingen problemer med å finne en brygge der vi kunne fortøye de to båtene sammen, men i sommermånedene må du bestille plass og må forvente at den lille havnen er stappfull av båter.

Annonse

Om kvelden går vi gjennom gamlebyen med de brosteinsbelagte gatene. Regelen er her at du må bo i huset for å kunne eie det, og mange hus har vært i samme familie i mange generasjoner. Vi går forbi en restaurant som annonseres som verdens minste. Eieren her er kjent for å vite alt om stedet. En svart katt følger etter oss helt frem til en annen ypperlig restaurant.

Morgen etter står jeg opp tidlig for å benytte lyset i gryningen til å fotografere. I dag drar vi innover i landet for å besøke en annen dramatisk fjord. Området ved Stavanger er slik at du kunne reise rundt hele livet uten å gå tom for steder å besøke – mange av dem i beskyttede farvann. Det må imidlertid sies at de dype fjordene kan bli utsatt for sterke nedadgående vinder når den kalde luften fra toppen av fjellene omkring bestemmer seg for å rase ned i fjorden og blåse i hele dens lengde.

P1110756m

Målet vårt denne gangen er bunnen av Jøsenfjorden. Nok en gang stiger massive fjell nesten loddrett opp fra sjøen. Vi mister GPS- og mobilsignal i nærheten av bunnen av fjorden, men det er en industribrygge der med, overraskende nok, tilgang på strøm. Vi fortøyer de to båtene sammen og gleder oss over roen på stedet. Knoppene på bjørkene har nettopp begynt å sprette gjennom de beskyttende bladene. Om noen få dager vil det grønne løvet springe ut og danne en vakker kontrast til de svarte fjellene. Utsikten nedover fjorden er dramatisk i kveldslyset, og de beroligende lydene fra en foss i nærheten fungerer som vuggesang. Vi prøver å identi-fisere et lite brunt og hvitt dyr som beveger seg med lysets hastighet og aldri oppholder seg på ett sted i mer enn brøkdelen av et sekund. Jeg konkluderer med at det er en røyskatt, midt i skiftet mellom den helhvite vintergarderoben (da pelsen kalles hermelin) og det kastanjebrune sommerantrekket.

På veien tilbake til Stavanger stopper vi ved sommerhuset til en kollega av eieren av 55-foteren. Noen øyeblikk senere fører han sitt Robinson-helikopter profesjonelt og lander mykt på flytebryggen ved båtene. Vi tar av i strålende vær og flyr tilbake til Lysefjorden og ser fjordene ovenfra. Vi observerer noen små flekker. Det er mennesker som har gått til fots til Preikestolen. Jeg fotograferer også båtene som kommer inn i fjorden.

P1000251-2m

Det mange turmuligheter nord for dette stedet. Bergen, Sognefjorden, Ålesund og Geirangerfjorden og, nord for polarsirkelen, Tromsø og det magiske Lofoten. Jeg har vært så heldig å få besøke disse stedene og andre i tidligere år i en Fleming 55, så det er synd at jeg ikke kan dra lenger mot nord denne gangen. Det krever innsats å komme til vestkysten av Norge, men med den riktige båten gir den fantastiske muligheter for dem som er klare for det og kan gripe sjansen.

Av Tony Fleming
Tony Fleming grunnla Fleming Yachts i 1985 og var med å starte Grand Banks. Nå er han pensjonist og delaktiv i produktutviklingen av Fleming-båtene - og seiler med sin Fleming 65 på spennende turer og «ekspedisjoner», og vil dele noen av sine øyeblikk og erfaringer i Båtens Verden. Serien er skrevet av Tony og oversatt av Samtext Norway.
Endret: 05.02.2021