Reiser jorda rundt i båt

Linn Charlotte Klund (26) og tyske Paul Lübbe (27) er av de som kontinuerlig søker spenning i hverdagen. Nå snart tar de det store skrittet vekk fra alt her hjemme, og reiser på jordomseiling.

De er begge ferdige med studiene. Nå er det jordomseiling som står på agendaen. De viser tydelig lidenskap for både båt og reise, og begge har vokst opp med båtlivet. Paul bodde som barn i Tyskland rett ved sjøen med en far som jobbet som fisker, og hadde god tilgang til alt som hadde med båt å gjøre. Linn Charlotte har familiehytte ved vannet, som hun har tatt i bruk hver sommer, og er også erfaren med båtlivet. Seilbåt var dog noe nytt for dem begge, og ingen av dem hadde kjørt en seilbåt før for to år siden, da de bestemte seg for å dra på denne lange turen verden over.

Da det startet for to år siden hadde de akkurat blitt sammen. De var en tur på Aker brygge og så på seilbåter da Paul nevnte at han hadde lyst til å bo på en slik båt en dag. Linn Charlotte hadde gjennom hele livet drømt om jordomseiling og tente rask på idéen om et liv på sjøen. De brukte mye tid på å tenke på hvordan de skulle gjennomføre og planlegge turen. Det er mange ting som må på plass før man drar på slike turer. Heldigvis var begge like bestemt på å dra da som de er nå, derfor kunne ikke utfordringene stoppe dem. Men planleggingen startet ikke for alvor før for et år siden.

weltumsegler3

Hvordan har planlagt og forberedt turen?

– Vi har kjøpt og lest en del bøker, samtidig som vi begge har gjennomført båtførerprøven. I tillegg har vi møtt en tidligere jordomseiler fra Tyskland som forberedte oss på viktige ting man bør tenke på. Vi har også snakket mye med erfarne seilere på de stedene vi drar, det er mye man kan få ut av bare å snakke med erfarne folk, mener Paul.

– Vi har også seilt mye, i og med at seilbåt var nytt for oss begge da vi begynte planleggingen, legger Linn Charlotte til.

De mener begge at det har vært mye styr i form av planleggingen, men er fast bestemt på at det vil være verdt det.

DSC_0763

Hva slags utfordringer er det med å planlegge en slik tur?

– Det er så mange ting å ta stilling til, enten man merker det selv eller blir fortalt det. Det er utrolig mye å tenke på. Samtidig må vi spare penger, og for å gjøre det må vi jobbe mye, med mye overtid, sier Paul, og legger til at det bare er bagateller.

Den 15. september i år skjer det, det er da det er avreise fra Marina Olseng i Skjeberg, Sarpsborg, og de skal da selvfølgelig ha en avskjedsfest for venner og familie på stedet. Så bærer turen til Tyskland, for enda en avskjedsfest for Pauls venner og familie.

weltumsegler3b

Lang tur

Turen starter etter avskjedsfesten i Sarpsborg, for da bærer det til Tyskland, nærmere bestemt Wismar, der Paul er fra. Det er en lang tur de har foran seg, men kort fortalt så skal de i grove trekk dra fra Wismar, gjennom den engelske kanal til Biscayabukta og Kanariøyene, og deretter til Kapp Verde og over til Atlanteren. Så skal de til steder som Karibien, Polynesia, New Zealand, Australia, Madagaskar, opp til Karibien igjen, og tilbake til Europa. De håper og regner med at turen kommer til å vare i 3 år.

weltumsegler3a

Hva tror dere kommer til å være den største utfordringen ved å være borte så lenge?

– Det må jo være det å være borte fra familien om det skjer noe med de som sykdom eller død, men ellers er det nok verre for de som er hjemme og er bekymret for oss enn det er motsatt, mener Paul.

Hva med det og ikke ha tilgang til internett og andre hverdagslige ting i tre år da?

– Det er ikke noe vi kommer til å savne. Vi har jo tilgang til internett i de fleste havner om vi skulle trenge det, men det er ikke noe vi tror vi kommer til å savne, sier Linn Charlotte.

Det vi først og fremst gleder oss til nå er bare å komme i gang og få dratt av sted. Jeg gleder meg til og bare være ute på sjøen, og fri for bekymringer. Vi har holdt på med dette prosjektet og forberedt oss lenge, og vi er bare klare for å sette i gang.

Annonse

Jordomseilingsbåt

Båten de skal reise med er en 32 fots Hero 101, en såkalt selvbyggbåt der de kan tilpasse innsiden av båten etter behov. For eksempel har deres båt 5 sengeplasser, men det er båter med opptil 7 av samme type. Båten ble bygget på begynnelsen av 80-tallet i Hurum, Buskerud. De ser på det som en «typisk jordomseilingsbåt» som de ser på som trygg. Dette fikk de bevist på testturen til Tyskland da det var 4 meter høye bølger på havet, for selv da klarte båten seg bra.

Hva er det dere gruer dere til, og hva er det dere gleder dere til nå?

– Jeg bare håper jeg får nok søvn, for det kan nok bli vanskelig å få sove om det er mye bølger ute på havet og båten gynger, sier Paul.

– Jeg er mer bekymret for risikoen tilknyttet å reise rundt, det kan jo fort skje noe uforutsett med båten for eksempel. Heldigvis har vi skaffet satelittelefon slik at vi alltid kan ringe etter hjelp, sier en positiv Linn Charlotte.

weltumsegler2b

– Det vi først og fremst gleder oss til nå er bare å komme i gang og få dratt av sted. Jeg gleder meg til og bare være ute på sjøen, og fri for bekymringer. Vi har holdt på med dette prosjektet og forberedt oss lenge, og vi er bare klare for å sette i gang, sier Linn Charlotte, med en nikkende Paul ved sin side.

Linn Charlotte og Paul kommer til å skrive om turen i alle utgavene av Båtens Verden, der de kommer til å skrive om hvor de er, hvor de har vært, og hva de har opplevd. I disse sakene vil du komme tett inn på deres opplevelser på turen, deres gleder og deres utfordringer.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2013

Endret: 21.05.2020
Tagger: Amanda