Sommerintervjuene

– Jeg elsker Norge
Milan Milonov elsker Norge og båtfolk!

– Jeg elsker Norge

Milan Milonov sier det med innlevelse. Han er daglig leder for Havnekroa på Oscarsborg, og vet å tilpasse seg kundegruppen båtfolk.

Vi ble overrasket en morgen da Havnekroa delte ut ferske rundstykker til alle båtene i havna, til cirka 110 båtturister! Milan må være drømmeinnvandreren – hardtarbeidende, orden på alle ansatte og sulten på suksess.

– Norge er paradis for den som vil lære språket og virkelig jobbe. Landet belønner meg og har gitt meg trygghet i hverdagen. Jeg føler at jeg har lykkes allerede, etter å ha kommet fra Bulgaria for bare fem år siden. Jeg fikk tre råd fra min far: Skryt aldri av deg selv, gjør ditt beste og la andre bedømme om du er god nok. Det var tre gode råd.

 

Usikker sesong

Milan var skikkelig nervøs da han startet opp i 2012. Han syntes vinteren var altfor lang.

– Det har vært krevende, men det harde arbeidet har gitt gode resultater, bedre for hvert år. Jeg tror faktisk vi bedrer resultatet i år fra den flotte sommeren i fjor, forteller han, og tilføyer at de har fått god drahjelp fra Operafestivalen.

Milan er ikke bare blid og kundeorientert. Han har investert mange av inntektene i å oppgradere stedet. Et konferanserom med plass til seksti personer med to nye toaletter blir flittig reservert av både næringsliv og båtklubber. Flere velger å ha bryllupet sitt her, noe vi selv så den 8. – 9. august.

 

For båteiere

Båtfolket har vært trofaste mot Milan. Det var ikke mange båter her i 2012, men nå er det fullt hver eneste helg. Nabobåten forteller at kombinasjonen med denne fine havnen og Milans gode mat til fornuftige priser er vrien å slå.

I tillegg til at havnen er godt drevet, og at fergene er i rute og går ofte, er helt klart en fordel for hele Oscarsborg. Denne sommeren vil det ha vært over 110 000 besøkende på den tidligere lukkede øya.

Annonse
Rimelig båttur
Astrid Ljøgodt er turkajakkpadler fra Sætre.

Rimelig båttur

I Oscarsborg gjestehavn er det fullt belegg denne helgen (8. august). Motorbåtene er klart i flertall, men seilbåtene har også funnet sjøveien hit. Den største er en Princess, mens om bord i den minste finner vi Astrid Ljøgodt, turkajakkpadler fra Sætre.

– Dette er båtferie også, sier hun, solbrun og flott bygget med slanke muskler som kler henne fint. Mange er redd for å kantre, men denne kajakken er en «expedition-utgave» som er meget stabil. Ja, det er rett og slett vanskelig å få den til å gå rundt, forteller hun til Båtens Verden.

– Da jeg var 15 bestemte jeg meg for å kjøpe kajakk når jeg fikk råd. Det ble realisert da jeg rundet 25, avrunder 32-åringen fornøyd.

Fisketøs
Andrea Abrahamsson fra Henö er havnevert.

Fiskertøs

Hun har sommerjobb som havnevert i en av Sveriges travleste gjestehavner, Andrea Abrahamsson fra Henö utenfor Gøteborg. Hun forteller til Båtens Verden at hun er fiskertøs og at pappa har egen fiskebåt. Når hun ser vår amerikainspirerte Grand Banks, utbryter hun spontant:

– Det er amerikanske tilstander her i Strømstad. Flere slike har vi hatt innom i det siste. Hun likte vår båttype, sa hun med et stort smil. – Her er mange norska, og alla er trevliga, fortalte hun.

2

Liten voksen dame i stor seilbåt

Ellen Haugvad lever båtlivet til fulle om bord i selvbygde «Bardus».

En 39 fots seilbåt svinger elegant opp i vinden og legger seg longside den nye betongbrygga utenfor naturhavnen Dragsund vest på Håøya i Oslofjorden.

Selvfølgelig møter jeg henne med en hjelpende hånd med fortøyningene. Hun er alene ombord, en godt voksen dame. – Etter at jeg ble alene ville jeg fortsette båtlivet, forteller Ellen Haugvad fra Nærsnes.

– Nå ja, jeg har jo en matros ombord, en Lundehund på tretten år. Vilja heter hun og liker best å ligge longside. Det er lettere slik, forteller hun. De er glad i å gå tur begge to.

Båten er bygget i ferrosement fra 1981 deplasement 15 (!) tonn. – Mannen min og jeg kjøpte skroget, og sammen har vi bygget resten. Det er forøvrig samme type båt som «Red Admiral», båten som ekteparet Hoff gjorde berømt gjennom sin jordomseiling på 70-tallet.

Gjennom en serie vil vi spørre tilfeldige båtfolk om erfaringer med sitt favorittanker, og hvorfor de endte opp med nettopp denne type. Det er naturlig at vi spør Ellen Haugvad også om dette: Mannen min tegnet og laget vårt hovedanker selv, men det er for tungt for meg, og ikke har vi elektrisk ankerspill heller, så jeg legger ut en paraplydregg når det er fint vær og jeg har lyst på en kopp kaffe på svai, sier hun.

Hundretalls overnattinger om bord

Det er ikke størrelsen det kommer an på. Gry Oden Olsen gliser. – Men vi må være gode venner, tilføyer hun.

Den spreke familien Lars Ulleberg, Åse Ulleberg, heretter kalt Myggen og Gry Oden Olsen, møter vi på den nye brygga ved Dragsund.

De ferierer i en Ibiza Touring på 24 fot. Med påhenger på 250 hester går det skikkelig unna, og de har vært så langt som til Smögen denne sommeren. – Vi bruker båten til cirka 100 overnattinger i året, i tillegg til kveldsturer.

At båten er liten kompenseres om høsten. – Da settes den på henger og fraktes hjem på gården. Det er mulig vi har liten båt, men vi har veldig stor hage, sier Myggen til Båtens Verden.

Lars Ulleberg forteller gledelig om båten de er så glade i. – Den har egentlig alt. Trykkvann, toalett med septik, stor innbygget bensintank og Webastovarmer. Vi må bare forberede litt før salongen blir til dobbeltkøye. Når noen skal bruke toalettet, går andre ut en tur og så videre. Det går så fint så, sier de.

Etter en uke, går turen hjem til Oppegård med klesvask, plenklipp og vennekos med landkrabber.

På tur med papegøyer
I SOMMER møtte vi i Strømstad Askermannen Trond Olsen på tur med sine vakre papegøyer som mannskap ombord i «Four Roses».

På tur med papegøyer

Trond Olsen fra Asker skapte liv langs bryggekanten med sine tre pratsomme papegøyer ombord.

I sin «Four Roses» har han innredet båten tilpasset livet til tre vakre papegøyer. Trond har hatt båt siden 1983, forteller han.

– Det startet med en Firling og nå har jeg en Fairline som jeg reiser rundt med. Med to afrikanske jacoer og en flott stor Ara har han trivelig selskap på turen. Vi kan bekrefte at de fikk særdeles godt stell ombord. Trond er flink til å stelle sine fjærbekledde venner.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2015, og er skrevet av Astor og Bjørn Eckhardt

Endret: 07.06.2020
Tagger: Båtferie