Stensen mot Svartehavet
Vel fortøyd i Køln havn
I sommer reiste familien Stensen fra Lier ut på sin langtur mot Svartehavet og muligens helt til Krimhalvøya. Bak roret finner vi tidligere OL-konge og langdistanseløper Sten Stensen og hans kone Inger Johanne. De er på ingen måte nybegynnere i å dra på langtur med sin 35-fots motorseiler. De har vært rundt i Østersjøen tidligere.
Vi husker fra forrige utgave at Inger Johanne og Sten Stensen hadde kommet godt på vei inn i Tyskland, og kanalturene hadde endelig startet. Høsten har begynt å sige på, og de ser nå etter en plass å legge «Verona» for vinteren. «Verona» har nå kommet helt ut mot Rhinen, og de speider etter en brukbar fortøyningsplass for vinteren. Vi leser videre hva Inger Johanne og Sten skriver i neste reisebrev:

– Hei! Det går veldig bra. Vi har akkurat passert Osnabrück som i utgangspunktet var målet i år. Vi «seiler» videre inn på Rhinen og kanskje noen dager på Mosel.

Brutal overgang
Skal si overgangen fra «fredelige kanaler» til Europas tredje lengste elv ble brå og nesten brutal. Vi rundet ut fra siste sluse ved Duisburg (fem sluser fra Dortmund til Duisburg) og rett over i Rhinen. Møtte strømmen som går i tre knop mot og mye trafikk av store containerbåter. På kanalene har det vært merkede kaiplasser langs med og marinaer hele veien. Her er det også marinaer, men dybden er fra 0,5 meter til 1,5 meter. Noen få er dype nok. Vi stikker 1,75 meter. I går kveld gikk vi inn mot en marina vi var sikker på var ok, dermed gikk vi på «grunn» så gjørma skvatt rundt oss. Bare å bakke ut. Videre mot Düsseldorf. Mørkt ble det.

I sentrum fant vi et bryggeanlegg tilhørende en cruisebåt som var tom. Det sto privat og fortøyning forbudt, men vi la oss der i håp om at den ikke skulle komme. Heldigvis gjorde den ikke det. Da var det mørkt og klokka 23:45. Bratt læring. I dag regner det og vi «seiler» videre litt bedre forberedt. Blir ingen bytur i Düsseldorf. Etter det vi har lest i guidebøker er det ikke så mye spennende. Düsseldorf er en stor containerhavn. Foreløpig er det en del industri langs Rhinen og ikke så mye vingårder. Det kommer vel!
Vi har det fint! Noen sluser har «hydraulisk fortøyning». Da hekter vi på og blir med ned eller opp. Det er lettvint. Det vi må passe på er når de store lekterne starter opp, da blir det sterk strøm bakover. Vi ligger alltid bak.

Overvintrer i Køln
Vi har kommet til Køln. Her blir båten i vinter. Vi har funnet en trygg havn som er enkel å reise til og fra. Mange båter overvintrer her. Vi har fått tildelt plass og begynt vinterkonservering. Hadde plan om å gå til Koblenz, men Rhinen er nå to meter under normal vannstand grunnet lite nedbør. Det gjør at vi sliter med å finne havner som har dybde nok for oss. Når det gjelder vinterhavn er det viktig at den er trygg og sikker. Rhinen kan i vårflommen stige fire meter. Noen ganger mer. Her i Køln havn ligger vi beskyttet, men vannet vil stige. Det er det tatt høyde for her. Prisen for vinterlagring er 1 200 euro pluss strøm. Vi har hatt en flott og opplevelsesrik tur fra Holmsbu til Køln. Syv uker i båten. Krysset Skagerak, Kattegat og Østersjøen. Vi har gått i seksten sluser (opp og ned), på syv forskjellige kanaler fram til Rhinen! Grovt regnet vi 2 800 nautiske mil. Ikke verst av to landkrabber fra Lier.

Dermed er første del av Stensen-familiens tur til Svartehavet tilbakelagt. Vi gleder oss allerede til å lese hvordan fortsettelsen på turen nedover til Svartehavet, gjennom land som det nå er store overskrifter i avisene om.

Artikkelen sto på trykk i Båtens Verden i 2015, og er skrevet av Astor/Stensen