Havets veivisere åpner opp

Mange fyrstasjoner har åpnet for båtfolket – og tilbyr både kaianlegg, serverings- og overnattingstilbud. Det er perfekt for et strandhugg utenom det vanlige!

Gjennom historien er det bygget til sammen over 200 bemannede fyrstasjoner i Norge. Selv om de nå er selvbetjente, har fyrstasjonene fått nytt liv. De fleste driftes av vennegrupper og foreninger som tilrettelegger for allmennheten.

84151
Lindesnes Fyr er fyrmuseum og bemannet.

«Flaggskipet» regnes av mange som Lindesnes fyr, som også er fyrmuseum og bemannet. «Fyrferie» er blitt mer populært med årene – og på flere fyrstasjoner kan du leie en eller flere bygninger eller rom for overnatting. I følge Norsk Fyrhistorisk Forening tar 120 fyrstasjoner i mot besøk. Noen steder kan du få en omvisning eller gå på kunstgalleri. På rundt 80 fyrstasjoner kan du overnatte.

Annonse
DJI_0063
Struten Fyr på en værutsatt holme utenfor Fredrikstad og Hvaler.

Et fyrbesøk er en perfekt destinasjon for et strandhugg!

Fyrene ligger ofte utsatt til, men det finnes flere fyrstasjoner med tilrettelagt gjestehavn for båtfolket. Noen eksempler er Strømtangen fyr utenfor Fredrikstad og Svenner fyr utenfor Larvik og Stavern.

Selv om fyrstasjonen ikke er åpen, er ofte bare det å gå i land og ta innover seg vår rike kysthistorie og drømme tilbake til svunnen tid en opplevelse i seg selv. Ikke minst er naturen og dyrelivet ofte spektakulær. Her bodde familier i mange år og sørger for tryggheten til sjøs. I gamle loggbøker kan vi lese om både uvær og torsk gjennom kjøkkenvinduet, om havfruer og forlis.

Norsk Fyrhistorisk Forening kan du lese mer om de ulike fyrene og hvilken funksjon de har i dag! Du kan også se en oversikt under:

20170515-IMG_6955
Flere fyrstasjoner tilbyr overnatting.


Endret: 07.06.2020
Tagger: Fyr