Hållö - fyrøya med mange godbiter

En knapp nautisk mil sør for Smögen ligger en attraktiv turistperle av en fyrholme, med mye å by på for liten og stor.

Midt i det Bohuslänske øyeldoradoet, og som god nabo med både Smögen, Kungshamn og Malmön, ligger Hållö. Her kan du besøke kyststripens eldste fyr, gå tur på åpne svaberg med en fantastisk utsikt mot Skagerrak, skue på to gigantiske jettegryter, besøke øyas eget kapell og bade ved «Marmorbassenget».

I sesongen går det ferge fra Smögen og Kungshamn som tar drøye femten minutter, og kommer du med gummijolla finnes det flere steder å ligge for noen timer. Med større båt og for overnatting er det flere tilrettelagte fortøyningsbolter i fjellet på øst / sør-øst-siden av øya, med longsideplasser eller anker akterut. I sesongen fyller det seg opp med båter i denne naturhavna, og båter ligger gjerne svært tett, og det kan være trangt å manøvrere. I følge norske Havneguiden er minste dybde cirka 1,9 meter, men til gjengjeld er vannet meget klart og med en person i baugen blir det enda tryggere å ferdes her.

IMG_7956
Hållö Fyrs väg: Midt på øya ligger fyret, som også er åpent for besøkende i sesong.
Annonse

Historisk sus

Vel i land leder en lang promenade i tredekke hele veien fra havna og opp til det gamle radiohuset, som i dag er gjort om til vandrerhjemmet Utpost Hållö. Det gjør også at de som er litt dårlig til beins eller har med seg mye bagasje lettere kan ta seg opp til både kafeen og fasilitetene på øya. På veien kommer Hållö fyr til syne, som også er åpent i sesongen. Etter femten år med blinkende lys har nå Hållö fått tilbake sin rundtlysende karakter, noe som for mange gir en ekstra stemning der ute ved havet.

Fyret ble for første gang tent i 1842 – og vil du drømme tilbake til svunnende tider mens du er på øya, finnes det såklart flere historier å dykke dypere inn i. Blant annet var Evert Taube en hyppig gjest på øya. I følge Visit Väst Sverige var Everts onkel, Edvin Jacobsson, en av fyrvaktene – og Taubes bror, Gerhard Fredrik, døde tragisk i et forlis utenfor Hållö sammen med fyrvakten. En av den folkekjære visesangerens mest berømte ballader handler om et skip som sank ved Hållö den 26. august 1871; «Balladen om briggen Blue Bird af Hull». Ved vandrerhjemmet finnes en statue av dette skipet, og låten er vel verdt å lytte til på vei til øya.

Under andre verdenskrig ble også et svensk sivilt fly, «DC 3 Gripen», skutt ned av et tysk fly over Skagerrak. Av 15 passasjerer var det bare to som overlevde da flyet styrtet i Kålhagen-området vest på nettopp Hållö. Og våren 1940 opererte engelske ubåter i området mellom Hållö og Marstrand. Under de første krigsårene var fyret på Hållö slukket i visse perioder for at de krigførende landene ikke skulle dra nytte av den veiviseren et fyr er.

Hållö har en spennende historie med innslag fra både 2. verdenskrig og senere kystfart og fiske. Rundt om på øya finnes også maritime utskjæringer i fjellet, og de gamle fyrvokterbostedene står fortsatt ved fyret. Flere av stedene er det informasjonsskilter, og det er i hele tatt gode muligheter for å få et innblikk i kyst- og fyrhistorie som en ekstra dimensjon til utflukten.

2023-10-24 14.57.50
Værhardt, men lunt: Selv om Hållö ligger nokså ubeskyttet mot Skagerrak, er det både lun naturhavn og områder på øya.
Annonse

Moderne fasiliteter

Vi besøkte øya i havgapet sent i oktober. Litt ruskevær til tross kan, som vi har skrevet om tidligere, båtlivet om høsten være magisk på sin unike måte. Det er klart i været og sjøen, sjøtemperaturen er fortsatt stabil og ikke minst kan naturkreftene gi et ekstra svoung over omgivelsene. Spesielt om man ligger trygt fortøyd ved et fyr som dette, for her er det flere ting å finne på – og det mye takket være en veldreven forening med navn Utpost-Hållö. Det er disse som driver vandrerhjemmet på øya. I tillegg må vi nevne foreningen Hållö Fyr, som jobber for å gjøre selve fyret til et besøksmål.

Fra Utpost Hållö møter vi vertene Kenneth Thuresson og Katarina Olofsson, som har tatt den blåsige turen fra Kungshamn og Smögen over til øya med sin Minor styrhusbåt.

– Vandrerhjemmet har vært i drift siden 1998, men hovedhuset her ble bygget allerede i 1922 av Kungl. Telegrafstyrelsen som bosted for to familier, samt rom for radiopeiling. Den gang ba skip i Skagerrak gjerne om posisjon fra Göteborg Radio, som ba stasjonene på Vinga og Hållö om å peile skipets radiosignal. Mange ble svært takknemlige for å få korrigert posisjonen sin i kartet, spesielt på dager med røft vær og redusert sikt. Senere fikk skipene selv peileanordninger om bord og Hållö ble utvidet til et radiofyr som kontinuerlig sendte morsesignal. Under krigen ble huset brukt av Forsvaret til ulike formål, blant annet for å indentifisere kysttrafikk til og fra Norge.

Kenneth og Katarina blir ivrige nå. De byr gjerne gjester på en historie eller to om den historierike øya.

– I 1969 ble fyret automatisert, og naturlig nok begynte huset her å forfalle. I forhandlinger med forsvaret fikk grunneier Sotenäs kommune overta eiendommen og den ideelle foreningen Utpost Hållö fikk huset i gave fra kommunen. Som et EU-prosjekt ville foreningen restaurere eiendommen, og gjennom å leie ut overnatting og drive kafé om sommeren legge forholdene tilrette for folk, drift og vedlikehold, supplerer Katarina.

Og det har foreningen klart, og under vårt besøk fremstår både hovedhuset og de nye bygningene tilsluttet vandrerhjemmet som både moderne, rene og innbydende med sjel. Nå består vandrerhjemmet av 42 senger fordelt på 12 rom med ulik sengefordeling, samt dusj. Alle har majestetisk utsikt ut over havet eller øya – og det samme må vi kunne si om de øvrige lokalene. Her finnes to større forsamlingslokaler med store kjøkken, samt «festlokale» i «hovedhuset».

2023-10-24 17.14.35
Badstu med sjøbod: I havna finnes badstu med tilhørende sjøbod - som byr på en magisk stemning.
Annonse

Badstue, kafé og kapell

I uke 26-32 drives kafé i tilknytning til det gamle radiohuset. Her serves vafler, kaker, drikke, is og såklart rekesmørbrød. Ved havna er det også bygget en badstue med et intimt og hyggelig oppholdsrom vegg-i-vegg. Badstuen har plass til ti personer med utsikt over sjøen og såklart fine muligheter til å ta seg en dukkert. Som om ikke det var nok, er det også bygget et kapell på øya fra 2009. Hållö kapell kan benyttes til både dåp og vielser, og beliggenheten med utsikt over havet med fyret i forgrunnen må sies å være særdeles spesiell for en med tilknytning til havets brus.

Hållö byr også på en barsk natur og fine turmuligheter, for det meste på svaberg og fjell. I følge vertene egner øya seg spesielt godt til fugletitting, det er 380 karplanter her, og flere geologiske spesialiteter som krater, glatte svaberg, rød granitt og jettegryter. Faktisk finnes et eget «vindskjul» på øyas sørvestlige side til dette formålet, og skal regnes for å være kommunens beste plassering for å beskue sjøfugl.

Endret: 15.04.2024