Det bedagelige kanallivet

Frodig natur og beskyttet farvann. Ingen – eller i det minste veldig få bølger. Spisesteder tett på kanaltrafikken. Vakre broer – og utfordrende sluser. Det er kanalferie med båt.

Det finnes mange kanaler som er tilrettelagt – og nærmest magneter – for fritidsbåtturisme. Her i Norge er kanskje den mest kjente for båtfolk Telemarkskanalen og Haldenkanalen. Hos Söta bror kan vi nevne Göta kanal og Dalslands kanal. Også i utlandet finnes flere kanaler for båtfolk – som for eksempel i England og Nederland.

190809MNFPT124
Fra slusene i Göta Kanal. Foto: Per E. Tandberg

Kanalbolagene tilbyr ofte utleie av båt, men i flere kanaler kan du også bruke egen båt. Det finnes også mindre kanaler uten slusesystem, som Reddalskanalen ved Grimstad – som er perfekt en vindfull dag. For nettopp det er ofte fordelene til kanalene – du er beskyttet for vær og vind. Derfor sverger mange til kanalferie. Det er rett og slett rolig og bedagelig – uten stor trafikk og med et rikt dyreliv og uberørt natur. I andre kanaler er det mye skipstrafikk og viktig med årvåkenhet.

Flere kanaler har også sluser – og det kan jo være en spektakulær opplevelse i seg selv å bli sluset noen eller mange meter opp eller ned. Verdens største sluse er 500 meter lang og 60 meter bred (!) og ligger i Belgia.

Kanskje det er på tide å ta neste båttur eller -ferie i en kanal?

Endret: 07.06.2020
Tagger: Kanalferie