På oppdagelsesferd i eget øyrike

Dusinvis med uoppdagede holmer og øyer ligger ofte rett utenfor stuevinduet – og kan by på variert natur, dyreliv – og kanskje en uoppdaget skatt?

Det er fascinerende å gå i land på en holme for første gang. Finnes det en bratt og høy fjellknaus som slår 5-meteren på den offentlige badestranda? Og finnes det en avskjermet sandstrand uten ett eneste menneske på, eller glatte svaberg med utsikt over havgapet? Mange holmer har dessuten historisk sus, enten det har vært bosetting tidligere, finnes gamle sjømerker eller jettegryter. Noen har også et rikt dyreliv – og merkede eller umerkede turløyper. Dessuten er ingenting så bra som å gå i kupert terreng.

Det beste med de fleste holmer og øyer er at du kan være helt alene og ha hele øya for deg selv! Likevel finnes det selvsagt noen holmer som er mer populære enn andre, og der får barna lekekamerater og mor og far en hyggelig båtprat med på kjøpet.

Er du interessert i båtlivet?

Akkurat nå jobber vi med nye artikler og en videoserie. Meld deg på nyhetsbrev og få varsling når vi publiserer noe nytt!


Skjermbilde

Hvor finner jeg holmene?

Kanskje ligger det en uoppdaget holme i leden du alltid seiler forbi for å komme til «den faste plassen»? Å finne en ny øy må ikke planlegges. Du kommer langt med sakte fart og en person i baugen som speider etter grunner og skjær, eller ved å ta en ekstra kikk i sjøkartet eller kartplotteren.

Tips! Vi anbefaler også å ta en titt på Gule Sider sine gratis sjøkart, der du kan la deg inspirere og planlegge neste øyhopping.

Tips! Havneguiden har beskrivelse og innseilingsinformasjon om veldig mange uthavner i sitt bibliotek. Finnes som både trykket bok og online-versjon.

Tips! Selv en forblåst dag kan være fin på sjøen! Bare sørg for å finne deg en holme der du kan legge til i le ?

DJI_0086a
Annonse

Øyhopping

Bruk en dag eller ti på å utforske nye holmer istedenfor å dra til den samme øya hver gang. Kanskje finner dere en ny favoritt? Hva med å ta frokosten, lunsjen, middagen og kveldsmaten på fire forskjellige holmer?

DJI_0063

Fyr og kystled

Over 120 fyrstasjoner langs hele kysten har tilbud til besøkende – og flere av dem må du ha båt for å besøke. Noen har servering, andre tilbyr overnatting og kan leies for en periode. Felles for dem er historie i veggene og at det ofte er fine turmuligheter i nærheten.

Endret: 23.05.2020