Finnes det en større frihet enn dette?

Ingen naboer, ingen støy – bare båten og de du eventuelt vil ha med om bord. Å ligge på svai for anker eller til svaibøye er total frihet.

Eg vil helst ligga på svai
På et anker som har festa taket
Eg vil snu meg med strømmar og vind
Heilt te ankeret drar meg tebake
Eg vil helst ligga på svai
Langt fra hovedled og kai

Synger Bjørn Eidsvaag så beskrivende i sin sang «På svai».

Å ligge på svai betyr at du ikke har landfeste – og heller ligger til ankeret (som gjerne er plassert i baugen av båten), eller til en svaibøye. Hva er vel bedre enn å finne seg en skjermet bukt og bare kaste ankeret, la baugen dreie mot vinden og nyte stillheten og naturen?

Å ligge på svai er dessuten helt gratis, og du slipper gjerne naboer – og gnikkende fendere.

Langs kysten er det lagt ut svaibøyer, der du fortøyer til en moret bøye. Det krever gjerne en form av medlemskap. I Oslofjorden er det Oslofjordens Friluftsråd som drifter en rekke bøyer, og ellers i landet har Kongelig Norsk Båtforbund en rekke bøyer.

I de fleste tilfeller holder det med et godt anker, kjetting og et godt ankerfeste. Dermed må du ta noen forhåndsregler, og du finner flere tips her. Å ligge på svai for eget anker er ingen enorm kunst, og øvelse gjør mester – men vi anbefaler at du leser deg litt opp på temaet.

2016-08-21 21.02.56-1
Annonse

Hvor finner jeg egnede plasser?

Bøyer i Oslofjorden finnes her: Oslofjorden Friluftsråd (OF)

Bøyer ellers i landet finnes her: Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF)

Et godt redskap for å finne svaiplasser er Havneguiden sine trykte bøker eller digitale oppslagsverk. Du kan også se i kartet der det ofte er merket med anker.

Endret: 23.05.2020