Båtekspertenes beste tips før sesongen starter

Vi har vært ute hos noen forhandlere på Østlandet og spurt om de har noen tips til båtfolket nå som sesongen nærmer seg. Med stor iver og entusiasme deler de sine tips som de mener man bør tenke på. Kanskje det er noe her du ikke visste om fra før?

Atle Staff i Hankø Marina har god kunnskap om båt og båtlivet. Med gode priser på bensin og sin beliggenhet er Hankø en attraktiv plass for båtfolk. Hankøsundet kan fort bli fullt av båter som skal ulike steder. Atle gir et klart tips til deg som båtmann og fører av båten: – En god båtmann ser ikke bare fremover, han ser også bakover, sier Atle. Det er alt for mange som lager store bølger som kan være utrivelig for andre båtfolk. Ta hensyn, da blir båtturen mye hyggeligere for alle.

IMG_1864
Atle Staff oppfordrer til å vise hensyn og ikke bare se fremover, men også bakover på båtturen.

Vedlikehold av kalesjen din

Hansen Protection er stor på kalesjer. De leverer rundt 2 500 av dem i året til nye kunder. Tom Hansen i Hansen Protection vet at en kalesje kan vare lenge hvis du bare vedlikeholder den på rett måte. Skånsom vask er tingen! Tretti graders vann med mild, nøytral såpe. Dette kan være grønnsåpe eller Biotex Milo. Det er viktig at du ikke bruker høytrykkspyler eller vaskemaskin. – Dette må vaskes forsiktig. Det kan ta litt plass å vaske en kalesje, men vi har sett at noen bruker plaskebassenget til barna, noe som kan være et tips, forteller Tom.

IMG_4845_red
Hansen Protection: Tom Hansen, her i deres lokaler i Kristiansand, har lang erfaring fra båtbransjen, noe som gir trygghet hos kunden.

Kvalitet på servicen

Morten Thu og sønnen Mats Thu leder Moss Båt og Motor i trivelige omgivelser i Moss. Her har de eget showroom hvor det arrangeres messer og hvor folk kan komme å se på båter i tørre omgivelser. I deres lokaler er det mange nye motorer fra Yamaha, og Mortens tips til båteieren er at du bør være nøye på hvem som tar servicen på din båt og motor. – Hvis du vil ha båten og motoren din lengst mulig, bør du ta service hos et autorisert verksted slik at jobben blir skikkelig gjort og garantier opprettholdes. Det blir mye triveligere for deg og din familie på sjøen i sommer når du ikke møter på uventede problemer. Disse kan avverges med god service og vedlikehold!

VBM21BAT180313__0002
MOSS BÅT OG MOTOR: Fra v. Mats Thu - Daglig leder, Mårten Thu - Salgssjef og Erik Haikalis - Mekaniker.

Sjekk og rengjøring

Frode i Gressvik Båtservice har store planer for videre drift på Gressvik. De har begynt med utleie av båt, samt ser på muligheten for å arrangere kajakkurs. Han forteller at å bytte patroner og salttabletter på vestene er noe mange ikke tenker på, så tenk litt på hvor lenge siden det var du byttet dette. Han nevner også at det er lurt å sjekke vannutskiller, dieselfilter osv. på motor, og rengjøring av drivstofftanker før du setter kursen ut på havet, spesielt første tur etter opplag.

VBM21BAT180313__000
Gressvik Båtservice: Frode Johnsen har godt salg i sine lokaler på Gressvik.

Ute i god tid

Jørn Langvik i Krogstadfjorden Marina vet hvor stort trykk det er på sommeren når alle skal ut med båt, og spesielt er han opptatt av at alle skal få en trivelig og fin båtsesong. Han nevner at det kan være lurt å bestille reparasjoner, montering av ekstrautstyr, kartplottere, motorer osv. litt før sesongen starter for fullt. Helst kanskje på vinteren, hvor du kan forvente bedre priser, men også raskere levering og ferdiggjøring av båten.

IMG_0324_red
Krogstadfjorden marina: Jørn Langvik ser frem mot en båtsesong med mange hyggelige båtfolk.

Et kontinuerlig vedlikehold hjelper å beholde glansen i gelcoaten. Det kan være så enkelt som å spyle av båten etter bruk for å få bort saltet.

Kontinuerlig vedlikehold

Vi har tatt turen til Drøbak, og den norske båtprodusenten Seasideboat som for tiden har travle dager med produksjon og utvikling av ny modell.

– Først og fremst vil jeg anbefale alle båtbrukere om å prøvestarte båt og motor før sjøsetting, selv om båten kanskje har hatt full service i høst. Ting kan skje i løpet av vinteren, og det er veldig kjedelig å stå på kaien med en båt som ikke fungerer som den skal.

Videre forteller Andersen om at kontinuerlig vedlikehold er viktig, også gjennom sommeren. Gelcoaten er veldig utsatt for sollys og kan fort bli matt.

– Et kontinuerlig vedlikehold hjelper å beholde glansen i gelcoaten. Det kan være så enkelt som å spyle av båten etter bruk for å få bort saltet. Det lønner seg også å vaske båten med en båtsjampo som ikke fjerner waxen i gelcoaten. Styr unna kraftig avfetnings- og husholdningssåper. Disse gjør at båten fortere blir matt.

20140216-IMG_6256_red
Erik Andersen i Seaside anbefaler å ta godt vare på gelcoaten.

Artikkelen sto på trykk i Båtglede øst 2018, og er skrevet av Kristian Gjellestad

Endret: 08.07.2020