Båtforhandlernes beste kjøpetips

Enten du skal kjøpe splitter ny båt eller en eldre modell, har båtbransjen klare og gode råd på veien til et trygt båtkjøp. Slik realiserer du båtdrømmen!

Det er aldri for sent å kjøpe ny båt til sesongen, og selv om flere forhandlere kan være utplukkede for enkelte modeller, finnes det som regel alltid båter på lager, innbyttebåter eller brukte eksemplarer tilgjengelig. Når solen kommer høyt på himmelen og bare båt kan gi den beste sommeropplevelsen, kan det lønne seg å lytte til bransjens eksperter for et godt båtkjøp.

Og er det spesielt ett tips som går igjen, så er det å tenke nøye gjennom behovet bak et båtkjøp, og hva båten skal brukes til. Båtutvalget er omfattende og det finnes en rekke kategorier. Dagens båter bygges både i glassfiber, aluminium eller en kombinasjon. Noen av kategoriene er:

Åpne landstedsbåter og joller
Skjærgårdsjeeper
Bow ridere
Daycruisere
Cabincruisere
Vannscootere
Seilbåter

For mange førstegangskjøpere anbefaler jeg å ta kontakt med et båtsenter og en forhandler som du kan rådføre deg med, men du må ikke kjøpe ny båt.

Du kan orientere deg i de mange båtbladene som finnes, på lokale båtmesser og på internett, samt oppsøke de mange båtforhandlerne som annonserer i Båtglede-avisen. Jarle Knutsen i HK Motorservice Kristiansand opplever gjerne at kundene som kommer innom er godt opplyste. – Det er en krysning mellom referanse, service og pris. Vi merker at flere er mer opplyste enn tidligere, og vet hvilket merke de vil ha før de kommer i butikken.

IMG_5688_DiskStation_May-07-1151-2018_CaseConflict_1
Jarle Knutsen i HK Motorservice Kristiansand opplever gjerne at kundene som kommer innom er godt opplyste.

Bruk forhandlerne

Han har over tretti års erfaring fra bransjen, og deler gjerne sine tips til både ferske og erfarne båtkjøpere:

– For mange førstegangskjøpere anbefaler jeg å ta kontakt med et båtsenter og en forhandler som du kan rådføre deg med, men du må ikke kjøpe ny båt. En noen år gammel båt kan være en god start det første året for å se om båtlivet er noe, og de fleste forhandlere megler også brukte båter, forteller Jarle.

For de som har båt og vurderer å oppgradere, minner han om at både HK Motorservice og flere andre forhandlere tar innbytte og gjerne kan selge båten raskere.

Annonse

Vannscooter som jolle

Tore Stray Laastad og Båthuset Kristiansand presenterer et stort utvalg av båter innendørs – over 600 kvadratmeter i Kristiansand. Han har utvidet åpningstider til sesongen med både langdag på torsdag og lørdagsåpent. Båthuset forhandler blant annet merkene til Erling Sande og Suzuki, Windy, Draco, Cormate – og SeaDoo vannscootere.

– I fjor ble vannscooteren likestilt med fritidsbåt. Flere ønsker seg vannscooter til både lek og moro, men også for å oppleve skjærgården, finne nye steder og komme tettere på holmer og skjær. Naturfølelsen er veldig bra med en vannscooter, og det er gjerne lettere å hive seg på en scooter enn å ta en annen båt, forteller Tore. Til førstegangskjøperen har han noen råd:

IMG_5728_DiskStation_May-07-1154-2018_CaseConflict
Tore Stray Laastad og Båthuset Kristiansand mener vannscooteren har blitt et godt alternativ til jolla.

– Vurder hva du skal bruke vannscooteren til. Inngangsbilletten trenger ikke være så kostbar, og vi har innstegsmodeller – SeaDoo Spark – fra 63 300 kroner med 60 hestekrefter. I andre enden av skalaen finnes de mer avanserte scooterne med stereoanlegg og større motorer, såklart. Bestselgeren vår er en 230 hk. som går opp mot 65 knop og koster 130 000 kroner.

Er du fersk vannscootereier må du tenke på et par ting. – Vannscooteren bør ikke ligge i sjøen for lenge uten at den ikke brukes, men har du ferie og bruker den jevnlig gjør det ingenting om den ligger ute en ukes tid, forteller Tore.

Annonse

En flytedokk du kan kjøre scooteren oppå koster rundt 19 000 kroner, og har du en lav flytebrygge går det også an å kjøre den oppå noen tepper. I tillegg finnes egne tilhengere for vannscootere, mens lokale båtforeninger gjerne har slipp. – Og husk for all del å ta servicen på høsten på lik linje som med båten, sier Laastad i Båthuset, som også har verksted for båt og vannscootere.

Bruk båten mer

Anders Topland i Grimstad Bådsenter selger kjente merker som Yamarin, Buster og Ibiza, og har ett ønske – at folk bruker båten mer. Det var blant annet grunnen til at han la ut på tur med en Ibiza 811 på 28 fot – fra Grimstad til Ibiza i Middelhavet, i fjor sensommer. Etter 330 motortimer og 1 800 nautiske mil ankom Anders, mannskapet og Ibiza 811, Ibiza.

– Jeg mener terskelen til å komme seg av gårde skal være veldig lav, uavhengig av om du har en tresjekte eller Ibiza på 25 fot. Jeg har sett så ufattelig mye på turen, men det absolutt fineste har vi rett utenfor stuedøra her hjemme. Valløyene på utsiden av Fevik, Sandøya, Lyngør, Stråholmen ved Jomfruland. Dra på tur, og er det litt vind, finnes det alltid steder der det er le for vinden, forteller Anders, og er du på jakt etter ny båt, har han følgende innspill å komme med:

DSC_0168
Anders Topland i Grimstad Bådsenter anbefaler folk å bruke båtene mer.

– Tenk på hva du skal bruke båten til! Skal du for eksempel kjøre fra Arendal til Lillesand bør den ha litt høyt fribord og gjerne to skjermer. Skal du bruke båten i lokal skjærgård kan du velge en mer åpen variant. Skal båten brukes til litt overnatting, men mest dagsturer, bør den være lett å manøvrere og ikke for stor.

Endret: 08.07.2020