Prøvekjørt: Nord Star 42+

Flere viktige egenskaper

Nord Star 42+ har mange av de riktige egenskapene for å appellere til tøft vær så vel som på varmere sørlandsdager.

Finske Nord Star har bygget styrhusbåter siden 2003 med en båtbyggerhistorie som strekker seg tilbake til 1920. De siste årene er samtlige modeller fornyet eller i ferd med å bli det. Nord Star 42+ hadde premiere i fjor og er 3,85 meter bred, 13,41 meter lang inkludert en nokså stor badeplattform og dermed totalt 44 fot.

Skjermbilde 2023-06-22 kl. 14.45.08

Bred walk-around

Nord Star 42+ har fullgod, nedfelt walkaround rundt hele båten, samt et styrhus med god romfølelse. Også byssa er plassert oppe og er overraskende innholdsrik. Båten har skyvedør akter og på begge sider ved førerposisjonen. Her er det også åpning i rekka og nedfelt skuteside, samt eget kryssholt, for enklere å håndtere båten for en person. To porter fører ut til en stor badeplattform med inspeksjonsluke til drevene – en viktig og bra sikkerhetsdetalj. Det er også de høye rekkene som strekker seg hele veien frem til baugen. Også på akterdekket er det U-salong med reelt spisebord for fire-fem personer.

Skjermbilde 2023-06-22 kl. 14.44.50
U-sofa med to vinkler: Salongen har god høyde, og du kan vippe den ene ryggen bakover for å få to sitteplasser i fartsretning.

Flybridge overrasker

En behagelig trapp fra akterdekket leder opp til en flybridge som overrasker oss til å være i denne klassen. Dette er en reell flybridge og her finnes en L-sofa med plass til fem personer rundt et stort spisebord som heves og senkes elektrisk, samt to gode fartsstoler ved førerposisjonen. Båten kommer også uten flybridge med store takluker. Nord Star 42+ leveres med 2 x Volvo Penta med DPI-drev eller IPS og mulighet for joystick-styring. For enda enklere håndtering kan du få den tredje joysticken utendørs på akterdekket. Motorene er tilgjengelige fra en stor elektrisk hev- og senkbar dørkluke på akterdekket med god plass for service, og herfra er de også enkle å heise ut av båten om så skulle være nødvendig.

Skjermbilde 2023-06-22 kl. 14.44.39
Romslig bofølelse: Lugaren forut har tilknyttet bad og eget dusjrom.

Lunt i styrhuset

Trearbeidet og finishen om bord lukter finsk premiumkvalitet og er gjennomgående innvendig i båten. Salongen har to vinklede hjørner og har sitteplass for seks-syv personer, med et stort, tiltbart bord. Du sitter høyt nok til å kunne se ut, også foran over baugen. Førersetet er påkostet med ekstra demping, høy rygg og armlener, og på motsatt side feller du salongryggen bak for å få to sitteplasser i fartsretning.

Byssa har god høyde, to kokebluss, ovn, to vaskekummer og bra med skap- og skuffeplass. Nord Star 42+ kommer også i «Cruiser-utgave» med enda større bysse og kjøleskap med fryser, men byssa her om bord bør fungere ypperlig for flere ferieuker om bord.

Kjøremaskin

Nord Star 42+ er et velkjent og ikke minst velprøvd styrhusbåtkonsept. Det betyr at den er bygget for bruk hele året og i tøffere omstendigheter. Den har en dyp v-bunn med 18,5 grader i hekken, legger seg godt over i svingene og byr på forutsigbare kjøreegenskaper. Vår testbåt har interceptorer fra Zipwake som under vår testtur bidro til god stabilitet. 44-foteren utrustes med to Volvo Penta D6 fra 340 hk. opp til 440 hk., eller med IPS600 eller IPS650. Med største motoralternativ er fartspotensialet 45 knop. Vår testbåt har IPS600 med toppfart på 39 knop og et forbruk på 3,3 liter per nautisk mil i marsfart mellom 28-32 knop.

Også førermiljøet gjenspeiler bruksmulighetene om bord. Her er det blitt plass til to kartplottere, skjerm for motordata, og ellers alle nødvendige brytere og instrumenter, og sikten både forut og akterover er meget god. Det samme er plassering av justerbart ratt og gass/gir-hendler.

Skjermbilde 2023-06-22 kl. 14.44.46
Lyst med skrogvinduer: Midtkabinen har to separate senger og skrogvinduer som gir lys og utsikt.
Skjermbilde 2023-06-22 kl. 14.44.32
Også i Cruiser-utgave: Nord Star 42+ kommer også i "Cruiser-utgave" blant annet med utvidet bysseløsning.

To romslige lugarer

Med Nord Star sin fornyelse av modellene er også interiøret jazzet opp med bedre bokomfort og mer påkostede materialvalg. Det kommer til syne i denne modellen, som har fått to romslige kabiner. Den fremste har tilknyttet bad med eget dusjrom, mens den andre har nedgang fra salongen og har eget toalettrom. Her er det også blitt vinduer i skrogsiden og to separate senger som kan gjøres om til dobbeltseng. Forut har lugaren dobbeltseng, god takhøyde og romfølelse, og både skrogvinduene og luken i taket kan åpnes for lufting.

Nord Star 42+ har en fra-pris på 7 320 000 kroner med 2×380 hk., mens vår testbåt koster 10,4 millioner kroner med et høyt utstyrsnivå.

Endret: 22.06.2023