Prøvekjørt: Compass 7S

Overrasker stort gjennom sjøen

Grekeren Compass 7S er en trygg, stabil og forutsigbar familieskjærgårdsjeep – som har imponerende sjøegenskaper.

Da vi hentet Compass 7S hos den nybakte importøren Edge Norge må jeg si vi var spente på sjøegenskapene og kvalitetsfølelsen. Compass Boats i Hellas er slett ingen nykommer, heller ikke i Norge. Allikevel er det nokså sjeldent vi lar oss begeistre over hvor mykt og stabilt en båt på 7 meter går igjennom strømsjø og krappe bølger. Etter to ukers aktiv kjøring i nokså utfordrende, men typiske juli-forhold på sjøen, har vi latt oss imponere. Dette var overraskende bra!

IMG_8373
Utmerkede sjøegenskaper: Båten går mykt i sjøen og virker overraskende stum i grov sjø.

Nye linjer

Compass importeres av Edge Norge med Erik Haikalis i spissen. Erik har lang erfaring med merket fra tidligere. Han er selv greker og kjenner eierne godt, og er ofte på verftsbesøk i Athen. Compass ble etablert i 1965 av to brødre, og er i følge Erik en av de største i småbåtsegmentet i Hellas, med eksport til Spania, Italia, Frankrike og Australia for å nevne noen.

Verftet lager sine former med CNC-freser og blir konstruert etter «4S-metoden». Istedenfor tradisjonelle «strigers» lager de et speilskrog som blir støpt inn i skroget. Dette skal gjøre konstruksjonen mer solid og minske lyder under kjøring. Dekket er også skumfylt.

IMG_8497-2
For åtte: Compass 7S er godkjent for åtte personer, og har to-tre sitteplasser fremme i baugen. Her er det også lagringsplass.

Flere layouter

Compass 7S er en ny modell fra verftet, og skiller seg klart ut fra produsentens utvalg hittil. Dette er en åpen skjærgårdsjeep med senterkonsoll og flere valgfrie layout-løsninger. For eksempel kan du få båten uten innredning i baugen, med en enkel sittebenk akter eller med U-sofa akter, som er på vår testbåt. Fordelen med dette er at du enkelt kan legge mellom en plate for å få solseng for to personer. I tillegg får du tre relativt store stuverom.

Helt akterut har badeplattformene to nivå og egner seg ypperlig for bading og lek, med dusj som opsjon. Et pluss er at badestigen er enkel å dra ut fra sjøen. Ryggstøtten kan også justeres slik at du får to-tre komfortable sitteplasser vendt ut mot det våte element. Med ryggstøtten motsatt vei har du fire-fem sitteplasser akterut i en sosial U-sofa.

IMG_8546
En eller to plottere: Compass leveres med en 16-tommer eller to 10-tommers Q-system skjermer, med digitale motordata og navigasjon.

Ypperlig dashbord

Førerposisjonen er sentrert midt i båten, slik at det er enkelt å bevege seg fra akter til baugen. Vår testbåt har to seter uten rygg- og sidestøtte, men det kommer flere løsninger her i følge importøren. Riktignok er dette en tilvenningssak, og skal du kjøre i litt sjø kan det være en fordel å ikke sitte, men ha bøy i knærne. Til dette formålet fungerer sittebenkene ypperlig, og det er like ergonomisk å kjøre båten sittende som stående, spesielt med den vinklede fotstøtten i konsollen.

Ratt og gass/gir er ergonomisk plassert, det er to koppholdere, rekker for å holde seg fast i og oppbevaring for mobil og andre verdisaker mellom de to setene. Et stort pluss, som ikke er et så vanlig syn på en syv meter lang skjærgårdsjeep, er to kartplottere i konsollen. Compass 7S leveres med en 16-tommers eller to 10-tommers Q-system, som gjør at du kan styre musikk, navigere, få ekkolodd, se motordata og kombinere disse. Det gir et ryddigere dashbord, og med digitale instrumenter får du tilgang på mye nyttig motordata.

Foran konsollen er det – på vår testbåt – sitteplass forut med integrerte step for enklere ombordstigning uten å måtte fjerne puten. Det er også et stort stuverom i konsollen for å oppbevare de flesteputene.

IMG_8178

Imponerende i sjøen

Det er først og fremst kvalitetsinntrykket og sjøegenskapene som imponerer oss mest med Compass 7S. Etter å ha disponert båten i to uker med nokså aktiv kjøring i varierende sjø, og spesielt i krapp strømsjø og hekksjø, opplever vi båten som overraskende stum og myk. Det samme har passasjerer vi har hatt med under testingen bemerket. Båten har dobbelt steppskrog, og har en minimal planingsterskel. Vi har kjørt den med Yamaha 200 hk., men du kan velge fra 150 hk. og helt opp til 250 hk. Ut ifra vår erfaring er 200 hk. helt ideell motor for denne båten, med fartspotensiale opp mot 43 knop på maks. I 32 knop bruker båten 1 liter per nautiske mil, og i 42 knop ligger forbruket på 1,7 liter per nautiske mil. Det er også nokså imponerende tall.

Endret: 22.06.2023